Zo vader zo zoon, of toch niet!!
5 januari 2022We hebben het over Marcel de Lorijn uit Westervoort en zijn zoon Danny. Waar Marcel een talentvolle jeugdspeler was die alle selectie-elftallen van RKHVV doorliep, gescout werd door het jeugdplan van de KNVB, regio Nijmegen en al op 17-jarige leeftijd debuteerde in RKHVV 1 was dat bij Danny totaal anders.
Echter door veel blessures en niet de juiste mentaliteit voetbalde Marcel later in een vriendenteam van AVW’66 en later met vrienden in de zaal bij GEPOCO. Danny moest er hard voor werken en was hij tot zijn 12-jarige leeftijd een speler zoals velen in een dozijn. Dit in tegenstelling tot zijn jongere broer Jeffrey die net zoals zijn vader ook al op hele jonge leeftijd gescout werd door diverse betaald voetbalorganisaties. Maar ook bij Jeffrey was er niet de juiste mentaliteit en al op jonge leeftijd door zijn eigenwijsheid moeilijk coach baar waardoor hij er nooit heeft uitgehaald wat er in potentie mogelijk was. Jeffrey liet vaker zijn mond spreken dan zijn voeten.
Nu weer terug naar Danny. Op 12-jarige leeftijd zette zijn toenmalige trainer Danny in de spits en dat was de plek waar Danny zich thuis voelde. Hij scoorde aan de lopende band met promoties tot gevolg en werd elk jaar topscorer met een indrukwekkend aantal doelpunten. In zijn 1e jaar als B-speler in de hoofdklasse 40 doelpunten, in het 2e jaar als B-speler zelfs 44 doelpunten wat de interesse opwekte bij Graafschap, Vitesse en Achilles’29 uit Groesbeek.
In 2016 maakte Danny de overstap naar Achilles’29. Ook daar bewees Danny een echte spits te zijn. In zijn 1e jaar in de 3e divisie 15 doelpunten en in zijn 2e jaar zelfs 22 doelpunten in de 2e divisie. Achilles’29 ging toen failliet en kreeg Danny een aanbieding van RKHVV, de jeugdliefde van zijn vader, om daar te voetballen en werd met 11 doelpunten in 22 wedstrijden eveneens een belangrijke speler. Na een matig 2e seizoen met degradatie tot gevolg en een moeizame samenwerking met de trainer besloot Danny daar weg te gaan en Leones uit Beneden Leeuwen was er als de kippen bij om Danny een prima contract aan te bieden. Het plezier was terug en hij scoorde weer aan de lopende band. Echter niet veel later gooide corona roet in het eten en was het gedaan met de voetbalsport. In de periode bij Achilles’29 was Danny al opgevallen bij scoutingbureau Kings Talent en vroeg of hij belangstelling had om zijn loopbaan in Amerika voort te zetten. Een hele stap op 17- jarige leeftijd en kwam op dat moment nog te vroeg. Het scoutingbureau bleef hem volgen en in zijn tijd bij RKHVV en Leones werden er promotiefilmpjes gemaakt en dit werd opgestuurd naar diverse clubs in Amerika. Danny kreeg 13 aanbiedingen, verspreid over heel Amerika. Inmiddels 21 jaar en nu hapte, uiteraard na overleg met het thuisfront, Danny wel toe en koos uit de vele aanbiedingen voor Atlanta. Na een goed gesprek met de Nederlandse coach, Alex Pama, oud-directeur bij Cambuur begon zijn Amerikaanse avontuur afgelopen juli.
Life University soccer team Running Eagles in Atlanta in de staat Georgia is zijn nieuwe club waar hij speelt in een collegeteam in de Conference League. Dit is een combinatie van studie en voetbal. Zijn team bestaat uit veel talenten vanuit de hele wereld, Duitsers, Italiaan, Mexicaan, Braziliaan, Ghanees en zelfs een Zuid-Koreaan.
Tekst gaat door onder de foto
Danny volgt daar een hbo-opleiding en alle kosten van studie, kost en inwoning en materiaal worden vergoed. De competitie betreft slechts vier maanden met elke dag trainen en drie wedstrijden per week. De 1e competitie zit erop en Danny heeft een geweldig 1e seizoen gehad. 16 doelpunten in 14 wedstrijden waarmee hij topscorer werd van de Conference League en zelfs 6e van heel Amerika op dat niveau.
Hierdoor ontving Danny verschillende prijzen.
– gekozen tot freshman of the Year, (beste nieuwkomer);
– opgenomen in het first All American team of the Year;
– opgenomen in het first team All Conference.
Daarnaast in de TOP 100 van de meest talentvolle spelers van heel Amerika.
Zijn statistieken zijn natuurlijk ook opgevallen bij diverse profclubs. 8 Januari vliegt Danny terug en zal een aantal gesprekken hebben. Tevens gaat hij vanaf 9 Januari stagelopen bij een profclub. Ook volgt er nog in Februari een wedstrijd tegen Atlanta United, de voormalige club van Frank de Boer, in het Mercedes stadion, het mooiste stadion van Amerika. Al met al een droom die niemand voor mogelijk had gehouden en nog niet ten einde is. Voor Danny nu al een geweldige prestatie, niet op basis van talent maar op basis van doorzettingsvermogen, mentaliteit en de drive om te slagen. Wat zal de toekomst brengen. Op dit moment is Danny 22 jaar en wie weet zal dit een vervolg krijgen in het profvoetbal in Amerika of Europa. Zal Danny de opvolger worden in het betaalde voetbal en als Westervoortse jongen het voorbeeld volgen van Johan Tukker, Theo Snelders en Youri Roseboom. We zullen Danny met veel belangstelling blijven volgen.
Tekst: Geert Brink.