0 Comments

‘Goedemorgen mensen, onze bus rijdt zo Westervoort binnen. Als u naar rechts kijkt, ziet u Havezate Hamerden, plaatselijk bekend als Kasteel Hamerden. U kunt daar wel naar binnen, maar wordt dan geacht wat te nuttigen, want er zit nu een restaurant in. We gaan naar rechts de Dorpsstraat in. We komen dan zo langs de Werenfriduskerk. Het zal u misschien opvallen dat er opvallend een toren mist. Die is er in de oorlog afgeschoten en daarna, wegens geldgebrek, nooit meer opgezet. Het doet er niet veel meer toe, want de kerk is inmiddels geen kerk meer. Wel ligt er voor het gebouw een opmerkelijk kunstwerk: Een grote schelp en de bollen ernaast blijken parels te zijn.

We gaan zo linksaf en komen dan in het bruisend hart van Westervoort: Winkelcentrum de Wyborgh. We zullen daar stoppen om u de gelegenheid te geven dat op eigen gelegenheid te ontdekken. U moet wel voor ogen houden dat de 30 meter afgeplakte etalages aan de rechterkant geen artistiek werk is, maar om te voorkomen dat het zo’n gat wordt. Die winkels zijn inmiddels allemaal gesloten. Overigens, heb ik uit betrouwbare bron, gaat Bakker Bart aan de overkant ook weg. De ijssalon die er gevestigd was, is al een hele tijd verdwenen. Maar dat mag de pret niet drukken.

Als u het allemaal bekeken hebt, dat zal met een klein half uurtje wel gebeurd zijn, rijden we verder via de Kerkstraat en de Klapstraat, veruit de langste straat van het dorp. Aan de rechterkant ziet u dan Huize Vredenburg. Daar vinden culturele manifestaties plaats. Even verderop aan de linkerkant is er nog echt een opmerkelijke bezienswaardigheid, namelijk de Doe-het-zelf-winkel van de familie Evers. Al sinds jaar en dag houdt de zaak stand ondanks de opkomst van grote DHZ-ketens. Voor goed gereedschap, materiaal en een praatje bent u daar van harte welkom. Via winkelcentrum de Broeklanden (2 winkels) rijden we weer terug naar de rivierweg. We hoeven verder het dorp niet in, want daar zijn allemaal woonwijken, prima wonen hoor maar vanuit toeristisch oogpunt niet zo interessant.

Het is 11 uur, iemand zin in koffie? Dan kunnen we vandaag kiezen uit de Mac en Ikea. Steekt u uw hand maar op. Om 12 uur gaan we dan weer naar uw respectieve uitstapplaatsen. Vergeet u bij het uitstappen de chauffeur niet?

Dank u wel, we zien u graag nog eens terug!’

Hans Janssen.Author

info@westervoortplaza.nl