Westervoortse brug verlicht i.v.m. herdenking operation Quick Anger

Westervoortse brug verlicht i.v.m. herdenking operation Quick Anger

10 april 2021 Uit Door Admin

Westervoort – Maandag 12 april wordt in Westervoort de oversteek over de IJssel (Operation Quick Anger) herdacht, waarmee Britse en Canadese soldaten vanuit Westervoort de bevrijding van Arnhem en West Nederland inzetten. Alle reden om de vlag uit te hangen! aldus burgemeester Arend van Hout.

“Met Operation Quick Anger begon de tweede slag om Arnhem. Meer dan 20.000 Britse en Canadese militairen en duizenden militaire voertuigen waren in Westervoort bijeen gebracht. Het anders zo landelijke en rustige Westervoort was frontlijngebied. Na de mislukte luchtlandingsoperatie Market Garden van september 1944 werd opnieuw een poging gedaan om Arnhem te bevrijden. Na een hevig bombardement werd met aanvalsboten de oversteek gewaagd en werd de bevrijding van Arnhem en de rest van Nederland ingezet. Ook dit jaar wordt deze oversteek en de daarbij gesneuvelde militairen herdacht.

De historische kring had vorig jaar voor “75 jaar bevrijding” een heel programma opgezet, maar gezien de coronacrisis kon de voorgenomen herdenking niet plaatsvinden. Ook dit jaar kan de oversteek van de IJssel niet herdacht worden zoals het voor de corona pandemie wel het geval was.

Wat we wél kunnen doen, volgens de burgemeester, is de vlag uithangen om zo onze bevrijders te eren en onze vrijheid te vieren! De Westervoortse brug is ter gelegenheid van deze herdenking in de kleuren rood/wit/blauw en rood/wit/rood verlicht op zaterdag en maandag. De verlichting van de brug wordt iedere keer mogelijk gemaakt door Albert Kersten van Spykersound.