Westervoort is een sportgroep rijker: De Footbike Club, kom je meedoen?

Waarschijnlijk zal deze vraag je vooral een frons bezorgen. Want wat is in hemelsnaam ‘footbiken’? Dat veel mensen niet bekend zijn met deze sterk groeiende sport is eigenlijk verwonderlijk, want ooit waren ze niet uit het straatbeeld weg te denken ‘de steps’. Maar waar deze sport in andere landen zoals Tsjechië, Finland en ook Frankrijk al een hele poos erg populair is, herontdekken ook steeds meer Nederlanders het plezier en de voordelen van deze manier van bewegen ten opzichte van andere duursporten.

Zo ook Paul van Viegen, die naast docent, promovendus en trotse vader ook een fervent hardloper is. Toen hij vorig jaar door een blessure aan zijn knie noodgedwongen tijdelijk op zoek ging naar een alternatieve manier van bewegen kwam hij in aanraking met deze sport. En nu vele kilometers later en ook weer aan het hardlopen, heeft hij een missie. Footbiken in Westervoort en omstreken op de kaart zetten.

Hij is er namelijk van overtuigd dat deze sport voor veel mensen de ideale manier van bewegen kan zijn. Je zou kunnen zeggen dat footbiken het beste van het hardlopen en wielrennen samenbrengt en misschien nog wel verder aanvult. Footbiken combineert namelijk een hoge calorieverbranding en een full body workout, met een lage impact op je gewrichten. Ideaal dus om duurzaam fit te blijven, aldus Paul. Daarnaast zie je ook nog eens wat van de omgeving omdat een footbike tegenwoordig eigenlijk meer lijkt op een racefiets (zonder zadel en trappers) dan op de steps van vroeger. Hierdoor kun je al snel veel snelheid maken. Dat footbiken ook een goede aanvulling op het hardlopen is hebben overigens nog meer mensen ontdekt,  zoals bijvoorbeeld de Europees kampioen marathon van 2018: Koen Naert, die het heeft opgenomen in zijn trainingsschema.

Zo, even genoeg promotie. Terug naar de eerste vraag: Kom je meedoen? Eigenlijk is footbiken typisch zo’n sport die je gewoon moet ervaren om te weten of het wat voor je is. En dat kan nu dus bij De Footbike Club van Westervoort, Duiven en Arnhem. Lijkt het je leuk om het eens te proberen, dan kun je rustig eens rondkijken op de website en/of een email sturen naar info@footbike.club.

Niet onbelangrijk: onderdeel worden van De Footbike Club is helemaal gratis. Het doel is namelijk om met zo veel mogelijk mensen lekker te bewegen en geld moet geen drempel vormen. Het enige wat je uiteindelijk nodig zult hebben, als je na een periode van uitproberen enthousiast bent geworden, is je eigen materiaal. Tot die tijd kun je het lenen.