
Westervoort herdenkt historische oversteek van de IJssel, Operation Quick Anger.
2 april 2025WESTERVOORT – Op zaterdag 12 april om 14.00 uur vindt bij het Liberation-monument aan de Veerdam in Westervoort de jaarlijkse herdenking plaats van de historische oversteek over de IJssel. Deze gewaagde militaire operatie, uitgevoerd door de geallieerden op 12 april 1945, luidde de bevrijding van Arnhem in en was een belangrijke stap in de uiteindelijke bevrijding van Nederland in mei 1945.
Bijzondere gasten en een indrukwekkend programma
De herdenking wordt bijgewoond door de commissaris van de Koning van Gelderland, de heer John Wigboldus, evenals burgemeesters uit diverse buurgemeenten. Tijdens de ceremonie worden toespraken gehouden, is er een Act of Remembrance en worden er bloemen en kransen gelegd ter nagedachtenis aan de moedige soldaten die hun leven waagden voor de vrijheid.

Activiteiten voorafgaand aan de herdenking
Voorafgaand aan de herdenking organiseert de Historische Kring Westervoort (HKW) een reeks activiteiten bij Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort. De dag begint om 9.30 uur met een verzameling van historische militaire voertuigen. Deze voertuigen zullen later een rondrit maken door de Liemers, een traditie die veel belangstelling trekt.
De herdenkingsceremonie
Om 12.00 uur opent HKW-voorzitter Hans Hovens een speciale tentoonstelling bij Huize Vredenburg, waarin aandacht wordt besteed aan de militaire geschiedenis van de regio en de impact van de bevrijding. Aansluitend arriveren de militaire voertuigen, waarvan het publiek de gelegenheid krijgt om deze van dichtbij te bekijken. De chauffeurs zullen gekleed zijn in authentieke militaire uniformen, wat de historische beleving versterkt.
Om 13.30 uur vertrekken de voertuigen in colonne vanaf Huize Vredenburg richting het Liberation-monument aan de Veerdam. De route loopt door de Klapstraat, Dorpstraat, Brouwerslaan, IJsseldijk en eindigt bij de Veerdam.

De herdenkingsceremonie start om 14.00 uur met een welkomstwoord door Hans Hovens. Vervolgens zal burgemeester van Hout een toespraak houden, gevolgd door een voordracht van dorpsdichter Herman Delwig. Hierna volgen de kransleggingen en de Act of Remembrance. Muzikale ondersteuning wordt verzorgd door OBK Westervoort, onder andere met de taptoe. Traditiegetrouw wordt er twee minuten stilte gehouden, gevolgd door het spelen van volksliederen en het hijsen van de vlaggen.
Na de plechtigheid is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee aan de oever van de IJssel. De herdenking is vrij toegankelijk en iedereen is welkom om aanwezig te zijn bij zowel de ceremonie als de activiteiten vooraf.

