Waterzuivering Waterschap Rijn en IJssel
22 december 2024Waterschap Rijn en IJssel speelt een cruciale rol in het zuiveren van afvalwater afkomstig van huishoudens en bedrijven in hun beheergebied. Dit proces is essentieel om te zorgen dat het water veilig teruggevoerd kan worden naar rivieren en beken, en om de impact op het milieu te minimaliseren. Lees en kijk hier hoe de waterzuivering werkt.
Het begin van de reis: van riool naar zuivering
Het afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt via gemeentelijke rioleringen verzameld. Dit water bevat een mix van huishoudelijke afvalstoffen, zoals zeep, voedselresten en chemische stoffen. Vervolgens wordt het afvalwater naar rioolgemalen geleid, waar grote pompen het verder transporteren naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie van het waterschap.
Zuiveringsstappen in de rioolwaterzuiveringsinstallatie
In de rioolwaterzuiveringsinstallatie ondergaat het afvalwater een reeks zuiveringsstappen om de verschillende verontreinigingen te verwijderen:
- Voorbehandeling
In deze eerste stap worden grove materialen, zoals takken, vochtige doekjes, maandverband, plastic en zand, uit het water gefilterd. Deze materialen kunnen verstoppingen en schade aan de apparatuur veroorzaken. Met behulp van roosters en zandvangers worden deze ongewenste stoffen uit het water verwijderd. - Biologische zuivering
Na de voorbehandeling gaat het water naar de biologische zuivering. Hier spelen micro-organismen een sleutelrol. Deze microben breken opgeloste organische stoffen, zoals suikers en vetten, af. Dit proces vindt plaats in beluchtingstanks, waar zuurstof wordt toegevoegd om de activiteit van de micro-organismen te stimuleren. Dankzij hun natuurlijke afbraakprocessen worden veel schadelijke stoffen uit het water verwijderd. - Nabezinking
Na de biologische zuivering komt het water in de nabezinktanks terecht. In deze tanks scheiden de micro-organismen zich als slib van het gezuiverde water. Het slib zakt naar de bodem en wordt verwijderd. Het resterende, heldere water stroomt door naar de volgende fase of wordt direct geloosd in rivieren en beken. - Slibverwerking
Het verwijderde slib wordt verder verwerkt. Eerst wordt het slib ontwaterd, zodat het gemakkelijker kan worden afgevoerd of hergebruikt. In sommige gevallen ondergaat het slib een vergistingsproces. Tijdens dit proces wordt biogas geproduceerd, een duurzame energiebron die kan worden ingezet voor het opwekken van elektriciteit of warmte.
Het resultaat: gezuiverd water terug in de natuur
Na deze uitgebreide behandelingen is het water schoon genoeg om terug te keren naar de natuur. Het wordt veilig geloosd in de IJssel. Hoewel de zuiveringsinstallaties een groot deel van de verontreinigingen verwijderen, blijven sommige stoffen, zoals medicijnresten en microplastics nog achter in het water. Daarom is het van groot belang om bewust om te gaan met wat men door het riool spoelt. Het lozen van chemische middelen, vetten of medicijnen in het riool kan het zuiveringsproces bemoeilijken en het milieu schaden.
Het belang van schoon water
De waterzuivering door Waterschap Rijn en IJssel is een cruciale schakel in het beschermen van ons milieu en het waarborgen van een gezonde waterhuishouding. Door samen te werken en bewust om te gaan met afvalwater kunnen we bijdragen aan schoner water en een duurzame toekomst.
Voor een visuele uitleg van het zuiveringsproces bij Waterschap Rijn en IJssel kunt u de volgende video’s bekijken die door Harrie Terhorst gemaakt zijn voor TVR Mozaiek.