Waar laat je het?

jan 23, 2022

Suez heet inmiddels blijkbaar Pre Zero. De naamsverandering was op de een of andere manier aan mij voorbijgegaan, maar zo gaat het soms. Er ontgaat me wel meer. Maar sommige dingen dringen zich wel op. Toen ik oudejaarsdag 2021 mijn grijze container aan de weg zette, voelde dat als een opluchting. Eindelijk leeg. Op 3 januari 2022 zat ie al weer vol. Met zakken huisvuil die ik had opgespaard en een beetje uit het oog had gezet omdat de grijze al propvol zat. Gevolg van een beleid waarbij slechts eens per maand de grijze containers worden geleegd. De groene mag wel elke week. Daar zit dan ook zeker wel het afval in van de in die week geschilde uien of de steeltjes van de champignons. Nog geen bodem. Uit de tuin komt niks, dus tja. Vaak zetten we de groene dus niet eens buiten, met als gevolg een dikke schimmellaag onderin.

Die opgespaarde zakken huisvuil staan trouwens bij de kartonnen dozen met oud papier onder de veranda, waar we met dit weer toch niet gaan zitten. Ja, ik weet dat ik dat oud papier gewoon moet wegbrengen, maar je weet hoe dat gaat. Dat komt van de week wel een keer. De dozen worden inmiddels zacht van het aanhoudende regenweer. Maar ja, ik heb nog een veranda. Je zult op een flatje wonen. De schuur staat vol met fiets. Gelukkig zie ik het plastic niet. Die zakken hangen aan een haak onder de poort bij de achterdeur bij de schuur. Ze bollen natuurlijk wel erg uit aan zo’n haak, zodat het net lijkt of er een tros bijzondere ballonnen aan de haak hangt. Maar ja, ik heb een poort. Je zult op een flatje wonen.

Voor mijn werk kom ik regelmatig in andere plaatsen. Elke week zie ik daar op de stoep een keurig rijtje met containers. Met vrolijk gekleurde deksels. Een voor groen, een voor oud papier en een voor restafval. Elke week weer. Altijd heb ik een geïrriteerd momentje als ik mijn verlengde rolstoelbus er langs moet manoeuvreren. Maar meteen daarna ben ik steeds weer jaloers. Waarom kan het daar wel en hier niet! Natuurlijk is dit geen beleid van Pre Zero maar van de gemeente. 

Waarschijnlijk schrijf ik dit dan ook allemaal voor niks. Dat is dan wel precies wat Pre Zero betekent: voor niks. Maar daar kunnen zij niks aan doen. 

Hans Janssen.


Door Admin