Volop aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in Westervoort in april en mei dit jaar.

Volop aandacht voor de Tweede Wereldoorlog in Westervoort in april en mei dit jaar.

26 maart 2025 Uit Door Admin

WESTERVOORT – In de maanden april en mei wordt in Westervoort uitgebreid stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van de regio in april 1945. De Historische Kring Westervoort, de Vrienden van de Werenfriedkerk, muziekvereniging OBK en de gemeente Westervoort organiseren samen een uitgebreid herdenkingsprogramma. Dit jaar is het 85 jaar geleden dat de oorlog begon en 80 jaar geleden dat de bevrijding plaatsvond.

Historische betekenis van Westervoort
Door haar strategische ligging tussen de IJssel en de Neder-Rijn speelde Westervoort een belangrijke rol tijdens de oorlog. De spoorlijn die Duitsland met de Randstad verbindt en de brug over de IJssel waren cruciale elementen in de militaire strategie van zowel de Duitsers als de geallieerden. Tijdens de Tweede Slag om Arnhem, Operatie Quick Anger op 12 april 1945, trokken Britse en Canadese troepen vanuit Westervoort de IJssel over om Arnhem en het westen van Nederland te bevrijden.

Herdenkingen en evenementen
Het programma begon afgelopen zondag met een drukbezocht herdenkingsconcert in de Werenfriedkerk, hier opende burgemeester Arend van Hout de reeks festiviteiten.

Operatie Quick Anger
Op 12 april staat de herdenking van Operatie Quick Anger centraal. De dag begint om 10:00 uur met een toertocht van historische militaire voertuigen door de Liemers, die start en eindigt bij Huize Vredenburg. Daar wordt om 12:00 uur een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog geopend door Hans Hovens, voorzitter van de Historische Kring. Om 14:00 uur volgt een plechtige herdenking bij het oversteekmonument aan de IJsseldijk, waar ook originele WOII-voertuigen te zien zullen zijn.

Bevrijdingsconcert ‘Vrijheid klinkt! 80 jaar na Quick Anger’
Op 13 april verzorgt OBK het bevrijdingsconcert ‘Vrijheid klinkt! 80 jaar na Quick Anger’ in Zalencentrum Wieleman. Hieraan werken verteller en acteur Stef de Reuver en musicalzangeres Hanneke Engels mee. Ook zal de compositie ‘Quick Anger, the forgotten battle’ haar première beleven. Het concert start om 14:30 uur.

Wandelroute Quick Anger
Op 16 april wordt in samenwerking met cultuurcoaches en het beweegteam van de gemeente Westervoort de wandelroute Quick Anger georganiseerd. Na een vertoning van de documentaire ‘Quick Anger’ in Huize Vredenburg start de wandeltocht langs het oversteekmonument en Fort Westervoort. De tocht begint om 13:00 uur en eindigt rond 15:30 uur.

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Op 4 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Om 19:15 uur begint een oecumenische herdenkingsbijeenkomst in de Werenfriedkerk. Daarna volgt om 19:50 uur een plechtigheid bij het monument voor het gemeentehuis, met om 19:59 uur de Taptoe, gevolgd door twee minuten stilte om 20:00 uur. Na het Wilhelmus en een toespraak van burgemeester Van Hout vindt de kranslegging plaats.

In de nacht van 4 op 5 mei nemen lopers uit Westervoort deel aan de bevrijdingsvuurestafette. Zij volgen de route die de Canadese troepen 80 jaar geleden namen. De aankomst bij het oversteekmonument aan de IJssel wordt rond 08:00 uur verwacht, waar een korte ceremonie zal plaatsvinden met de ontsteking van de vlam, het hijsen van de vlaggen en een toespraak van de burgemeester.

Sinti-geschiedenis en exposities
Op 13 en 14 mei wordt het programma afgesloten met het evenement ‘Vrijheid in Klanken en Verhalen: Sinti en hun Geschiedenis’ in het Horsterpark. Dwaallicht Producties brengt interactieve en muzikale voorstellingen over de indrukwekkende geschiedenis van de Sinti-gemeenschap. Overdag zijn er voorstellingen voor basisschoolleerlingen (groep 6-8) en ‘s avonds een voorstelling voor volwassenen.

Gedurende april en mei zijn er drie exposities: in Huize Vredenburg, Fort Westervoort en winkelcentrum De Wyborgh. De WOII-exposities in Huize Vredenburg en Fort Westervoort zijn in de weekenden te bezoeken van 14:00 tot 17:00 uur. De fototentoonstelling ‘Layered Liberty’ van Jan de Vries is van 14 april tot 5 mei te zien in etalages van winkeliers aan het Dorpsplein.

Educatief programma voor basisscholen
Voor leerlingen van groep 7 en 8 is een speciaal educatief programma ontwikkeld onder de titel ‘Westervoort en WOII’. Hierin worden belangrijke gebeurtenissen belicht en bezoeken de leerlingen Fort Westervoort. Alle basisscholen in Westervoort nemen deel, wat neerkomt op circa 350 leerlingen.

Westervoort herdenkt en viert dit jaar op indrukwekkende wijze de impact en betekenis van de Tweede Wereldoorlog. Met dit uitgebreide programma wordt niet alleen stilgestaan bij het verleden, maar wordt ook het belang van vrijheid doorgegeven aan toekomstige generaties.


Hieronder beelden van operatie Quick Anger. Operatie Quick Anger was een militaire operatie om tijdens de slotfase van de Tweede Wereldoorlog de stad Arnhem in te nemen. Dit wordt af en toe aangeduid als de Tweede Slag om Arnhem of de bevrijding van Arnhem. De operatie begon op 12 april 1945, drie infanterie brigades van de 49e Division vochten zich een weg door Arnhem. Binnen vier dagen was Arnhem volledig onder Geallieerde controle zodat de Canadezen verder konden oprukken door Nederland.

Foto: Gelders Archief: 1533 – 5407, P.J. de Booys, CC-BY-4.0 licentie.