Als fervente hobbykoks maken wij zo veel mogelijk gebruik van verse spullen en losse kruiden. Maar natuurlijk ontkomen ook wij er niet aan om zo af en toe eens een kant-en-klaar-product te gebruiken. Daar is ook niks mis mee. Waar ik me wel over verbaas? Al sinds jaar en dag gebruiken wij bijvoorbeeld af en toe de spaghetti-mix van Knorr als we een saus willen maken. Naar volle tevredenheid. We kennen de smaak en die bevalt ons. Dan zomaar ineens staat er op het zakje: ‘verbeterde receptuur’. Vreemd. In de eerste plaats doet mij dat veronderstellen dat de receptuur daarvoor blijkbaar niet goed was, immers hadden ze het anders niet hoeven te verbeteren, toch? Ervan uitgaande dat ze dat niet bedoelen, neem ik dus aan dat ze besloten hebben om het recept gewoon te veranderen.

Sommige bedrijven zetten er dan ook nog bij: ‘Nu nog lekkerder!’ Tja, dat wil ik altijd nog graag zelf uitmaken. Onze saus smaakt in ieder geval anders en daar zijn wij, en de vele mee-eters hier dan weer minder blij mee. Sinds Unox de lekkere tussendoor-soepen uit blik in zakken heeft gedaan en er van alles aan heeft toegevoegd, laten wij ze mooi links liggen.

Overigens zie ik dat soort dingen niet alleen bij eetwaar. Al jaren lang beweert Pampers dat je baby 12 uur droog blijft. Ineens roepen ze in de reclame dat de luiers ‘verbeterd’ zijn. Waarom? Hebben ze al die tijd gelogen? En zijn er werkelijk mensen die hun baby langer dan 12 uur in een Pamper laten liggen? Ik verbaas me er slechts over.
Noem me ouderwets, maar ik hou in sommige opzichten wel van oud en vertrouwd. Zeker als het over sommige smaken gaat. Verder is er niks mis met experimenteren met eten, maar dan wel graag als ik dat zelf wil.

Een fijn weekend,
Hans Janssen.