Vanuit de bus: ‘Vrouwen biljarten niet….’

Vanuit de bus: ‘Vrouwen biljarten niet….’

10 mei 2024 Uit Door Admin


Ik moest een meneer om 15.30 uur ophalen op een dagopvang. Ritten zijn niet altijd netjes aansluitend, dus reed ik om 15.00 uur al voor, rekening houdend met een half uurtje wachten.

Er zat een man op een rollator voor de deur. Hij veerde op toen ik stopte. Ik deed de deur open en hij vroeg: ‘Komt u voor Petersen?’. Ik antwoordde dat dat zo was en hij kwam meteen in beweging. ‘Je bent mooi vroeg’, zei hij. Ik zei: ‘Ja, u ook. Was u al klaar?’ Ik zette zijn rollator achterin en hij ging zitten met een blik van berusting. ‘Ach’, zei hij, ‘Ik kom eigenlijk voornamelijk voor het biljarten. En mijn vaste biljartmaat is al een paar weken ziek. Ik weet niet of hij nog terugkomt.’ Ik vroeg of er niemand anders was om mee te biljarten. Hij snoof wat en merkte op: ‘Weet je,  er zitten bijna alleen maar vrouwen. Vrouwen worden doorgaans zo’n 4 jaar ouder dan mannen en vroeger was het ook normaal dat ze met een man trouwden die 4 jaar ouder was. Tja, dan blijven alleen de vrouwen over hè.’

Nu had ik dat ook al eens bedacht maar het was de eerste keer dat ik dit gegeven in de praktijk bewezen zag. Hij ging verder: ‘En vrouwen biljarten niet. Die gaan rond de tafel zitten, 6 uur lang, en hebben het over kwalen en kwaaltjes. En over hun leeftijd. Vrouwen van onder de 60 doen altijd geheimzinnig over hun leeftijd, maar boven de 80 moet iedereen horen hoe oud ze zijn. Ik heb ook kwalen en kwaaltjes maar mij hoor je er niet over. Mijn maat en ik kunnen niet eens goed biljarten. Maar je bent bezig. Het zou nog leuker zijn als je tijdens de beurt van de ander een neutje kon nemen. Maar alles is alcoholvrij. Vroeger ging ik in het café biljarten. Maar die hebben geen biljarttafels meer.’ Nu kom ik al jaren niet meer in cafés, maar ik nam zo maar aan dat hij gelijk had.

Ik wou natuurlijk de vraag of hij zelf nog een vrouw had niet stellen, maar hij begon er zelf over: ‘Ik heb thuis nog een vrouw zitten hoor. Die heeft geen kwaaltjes maar helemaal voor mij zorgen, dat lukte niet meer. Vandaar 3 dagen op de dagopvang. Ach ja, de hele dag bij elkaar op de lip zitten is ook niet goed. Het is een lief mens hoor, maar ja, biljarten doet ze niet.’

Inmiddels waren we bij hem thuis aangekomen. Zijn vrouw kwam verrast naar buiten. ‘Wat ben je lekker vroeg lieverd! Was het leuk?’ ‘Jawel hoor’, zei hij. ‘Wat eten we?’ Ze legde haar haar hand op zijn rug, ze bedankte mij voor het veilig thuisbrengen en samen gingen ze naar binnen. Een aardige man en vast en zeker een lieve vrouw, maar ja, biljarten deed ze niet.

Fijn weekend allemaal. 
Hans Janssen,