Uitreiking van Koninklijke onderscheidingen in Westervoort

Woensdag 26 april hebben twee inwoners van de gemeente Westervoort in het kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Westervoort een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. De Algemene Gelegenheid, de zogenaamde Lintjesregen, vindt zoals gebruikelijk plaats op de laatste werkdag voor de verjaardag van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander.

De twee inwoners zijn:

Mevrouw Thea Kok-van Wolven

Mevrouw Kok heeft een grote staat van dienst als vrijwilligster in Westervoort sinds 1967 en is actief als secretaris van de wijkraad Mosterdhof-Struikendoorn-Weem-Oude Kern. Zij maakt zich sterk voor lokale saamhorigheid en leefbaarheid. Daarnaast is zij organisator van vele activiteiten in de wijk zoals burendag en schoonmaakacties.

Bij de Postduiven Vereniging Velp-Zuid was zij ringenadministrateur en ondersteunde zij bij evenementen van de vereniging.

Mevrouw Kok is de drijvende kracht achter de speelvoorziening aan de Rijndijk in Westervoort. Zij bemiddelde bij conflicten over het gebruik van het trapveldje, verzorgde het opruimen en organiseerde het klein onderhoud aan de speeltoestellen. Dit werd met de buurtkinderen zelf gedaan. Ook nu het onderhoud al jaren geleden is overgegaan naar de gemeente, spreekt ze nog steeds mensen aan.

Voor de carnavalsvereniging CV De Dolbotters maakte en ontwierp zij negen jaar lang de kleding van de gardes en dansgroepen.

Op de basisschool St. Werenfridus was zij zeven jaar lid van de ouderraad, gaf lessen in handvaardigheid en ondersteunde bij (buitenschoolse) activiteiten.

Mevrouw Thea Kok is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Max Daniel
De heer Daniel heeft zich zowel als vrijwilliger als in zijn maatschappelijke carrière onderscheiden.

Vanaf 1979 is de heer Daniel vrijwilliger bij de Stichting Christian Children. Van deze stichting is hij ook voorzitter. Hij is verantwoordelijk voor de aansturing van de stichting en de werving van donateurs. Met name door zijn brede netwerk hebben velen zich als donateur bij de stichting aangesloten om kinderen te sponsoren. Ook is hij verantwoordelijk voor de borging van de werkzaamheden bij de stichting en onderhoudt hij veelal contact met de contactpersonen in de Filipijnen. De Stichting Christian Children heeft het doel kansarme, christelijke kinderen in de Filipijnen met het oog op een betere toekomst geestelijke, materiële en financiële ondersteuning te verlenen.

Vanaf april 2022 is de heer Daniel lid van de raad van toezicht bij het Landelijke Expertise- en behandelcentrum Fier. Hij toetst of de raad van bestuur bij zijn beleidsvorming en de uitvoering van zijn bestuurstaken oog houdt voor het belang van de organisatie van de stichting in relatie tot de maatschappelijk doelstelling. Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Van 1977 tot 2022 was de heer Daniel werkzaam in diverse functies bij de Nationale Politie. Hij heeft hier een belangrijke bijdrage geleverd aan diversiteit en inclusie. Gedurende zijn loopbaan was hij hiervan het boegbeeld.

De heer Max Daniel is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.