Theorie bewezen! Nou mooi, maar wat heb ik eraan?

Theorie bewezen! Nou mooi, maar wat heb ik eraan?

26 mei 2023 Uit Door Admin

In de Volkskrant stond een artikel over een groep astronomen die elkaar op de schouder slaand een polonaise liepen (de sfeerweergave is van mij). Ze zaten namelijk te kijken naar een heel grote explosie (of implosie) van een zwart gat. Die explosie was al 3 jaar gaande. Heel groot is eigenlijk geen goed woord. Om ons een beeld te geven gaven ze aan dat de explosie 100 keer zo groot was als onze hele Melkweg. Tja, ook dan heb ik er nog geen voorstelling van. Hoeveel voetbalvelden is dat?

Ik verbaas me al jaren over de miljarden die worden gestoken in dit soort onderzoeken. We kunnen zelf nog wel wat gebruiken, denk ik. Want wat is de waarde van deze kennis? Astronomen rechtvaardigen deze uitgaven steevast met het argument dat het ons waardevolle informatie geeft over het ontstaan van het heelal en dichterbij van de aarde. Mooi, dan weten we dat toch maar mooi. Door de hele geschiedenis heen wordt er al gestreden over dit soort dingen.

Creationisten zijn ervan overtuigd dat een opperwezen in een vlaag van supermarblemania handenvol met gekleurde knikkers van allerlei grootte de ruimte inslingerde en toen van al die knikkers de onze uitkoos om er wat leven op te zetten en alle andere knikkers om dat knikkertje liet draaien. Anderen, de meesten denk ik, hangen de theorie van de oerknal aan. De strijd tussen deze groepen eist al jaren handenvol met geld en zelfs levens. Er was een tijd dat als je de laatste theorie aanhing je op de brandstapel kon komen of minstens in de kerkelijke ban werd gedaan.

In 1564 beweerde Galileo Galilie dat de zon niet om de aarde draaide, maar de aarde om de zon. Nou, nou… hij werd meteen door de kerk in de ban gedaan en kreeg levenslang huisarrest.

Mij maakt het niet uit. Stel dat een van de uitgangspunten onomstotelijk wordt bewezen. Wat verandert dat aan mijn dagelijks leven? Helemaal niks. Goed dan weten we dat. Ten koste van ontelbare miljarden. En mensenlevens. Mijn wekker gaat nog steeds af om te gaan werken. Het regent nog steeds op onverwachte momenten of de zon breekt door. Er verandert helemaal niets.

En dan nog, welk bewijs er ook wordt geleverd, nog zullen er groepen zijn die dat niet zullen aanvaarden. ‘Feiten zijn ook maar meningen.’

Is de aarde rond of plat? Nog steeds zijn er mensen die dat laatste geloven. Waarom zouden we die willen overtuigen van het tegendeel? Laat ze geloven in wat ze willen. Mij deren ze er niet mee.

Besteed dat geld alsjeblieft aan de werkelijke noden van de wereld. Over 5,1 miljard jaar ontploft onze zon, zeggen ze. Laten we er het beste dan maar van maken.

Oh, of de aarde rond is of plat? Daarover heeft Herman Finkers al eens het laatste woord gezegd. De aarde is rond….. als een pannenkoek.

Fijne Pinksterdagen. 
Hans Janssen,