Samen tegen eenzaamheid met de #stoepkrijtchallenge

Samen tegen eenzaamheid met de #stoepkrijtchallenge

2 april 2020 Uit Door Admin

In Westervoort is de #stoepkrijtchallenge opgepakt. Deze gaat al als een lopend vuurtje door Nederland. De actie heeft als doel de eenzaamheid in Nederland tegen te gaan. Net zolang tot het coronavirus in Nederland voorbij is. Bij de Bloemenhoek op het Dorpsplein is al een begin gemaakt van een tekening, het mooiste zou zijn als het Dorpsplein helemaal vol gekrijt wordt Met ondersteunde teksten voor de ouderen die boven de Wyborgh wonen. (bij de Bloemenhoek is ook straatkrijt te koop)

Hoe het begon
Paola Hoogervorst, de organisator van de challenge vertelt: “Vrijdag 19 maart hoorde ik Koning Willem-Alexander in zijn nu al historische toespraak zeggen: Het coronavirus, kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel. Een dag later keek ik uit mijn raam en zag ik iets moois gebeuren. De tranen sprongen in mijn ogen. Drie kinderen in de basisschoolleeftijd stonden voor het huis van hun opa en oma een stoepkrijttekening te maken. Opa en oma veilig achter het raam. De kinderen, die normaal iedere dag op bezoek kwamen, zagen op deze manier toch hun opa en oma. Het knuffelen moest iedereen missen, maar alle betrokkenen voelden wel even een moment van verbondenheid. Gelukkig dat het nu niet regent, dus opa en oma kunnen nog dagen naar dit mooie kunstwerk kijken. Bovendien ziet de straat ziet er ook gelijk een stuk gezelliger uit”.

De impact van het coronavirus in Nederland wordt steeds zichtbaarder. We zijn verplicht onze sociale contacten te beperken. De toch al eenzame mensen, hebben het nu nog moeilijker. Deze gebeurtenissen zijn voor Paola de aanleiding geweest om de #stoepkrijtchallenge op te zetten.

#stoepkrijtchallenge door en voor heel Nederland
In Westervoort verschijnen er al stoepkrijttekeningen bij eenzame buurtbewoners. Kinderen doen enthousiast mee. Ook landelijk begint de #stoepkrijtchallenge bekendheid te krijgen. Bij verzorgingstehuizen wordt druk gekrijt en bij een opa van 70 jaar die geen visite mag ontvangen is de stoep ook mooi versierd.

Hoe werkt de #stoepkrijtchallenge?
Kinderen gaan naar buiten en maken een stoepkrijttekening voor hun opa, oma, buurman, gescheiden moeder waarvan haar kind bij de vader is, hun alleenwonende buurvrouw of iemand anders in hun buurt die eenzaam zijn. Vervolgens kunnen ze hem plaatsen op de Facebookpagina van WestervoortPlaza www.facebook.com/westervoortplaza onder het artikel. vermeld daarbij de hashtag #stoepkrijtchallenge.

Als je je eenzaam voelt en wilt dat kinderen bij jou komen krijten, zet je een wc-rol voor het raam. Of je plaatst een oproep op de eerdergenoemde Facebookpagina.

Buitenspelen, mag dat wel?
Als de adviezen van het RIVM aangehouden worden, 1,5 meter enz. kunnen kinderen buiten spelen. Dus regelmatig handen wassen, geen handen schudden, hoezen en niezen in je elleboog. Bij verkoudheids- of griepklachten blijf je binnen. En ze mogen alleen naar buiten als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoesten. Daarbij moeten grote groepen vermeden worden. Dus ga niet met meer dan 3 jongens of meisjes een krijttekening maken, maar verspreiden door de straat.

De kinderen moeten tenminste 1,5 meter afstand houden tot de mensen voor wie getekend wordt. Bij voorkeur blijven die mensen binnen en achter het raam.

Er is al een begin gemaakt t.h.v. de Bloemenhoek dus vanaf daar of ergens anders kun je gaan krijten 🙂