Roken is ongezond, ook als je een worst bent. Maar het alternatief?

Roken is ongezond, ook als je een worst bent. Maar het alternatief?

26 april 2024 Uit Door Admin


Het was schrikken deze week. Per 1 juli wordt een vergunning niet verlengd. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker, maar deze kwam wel binnen. Blijkbaar, en ik wist dat niet, wordt onze ‘rook’worst al 10 jaar niet meer gerookt. Dat is namelijk kankerverwekkend. In plaats daarvan wordt de worst gekookt en worden er aroma’s en smaakstoffen toegevoegd voor de authentieke rooksmaak. Ik zat stevig anders was ik van mijn stoel gevallen. We worden al 10 jaar genaaid met de ambachtelijke rookworst. Toen dat net was ingezonken las ik dat die aroma’s en smaakstoffen niet meer mogen, omdat na onderzoek is gebleken dat die ook kankerverwekkend zijn. Dus kappen er mee. En wat nu?

Het vreemde is dat echt roken niet verboden is, dus kunnen we weer terug naar de echte rookworst? Tja, maar dat is nog meer kankerverwekkend. Maar daar zijn geen regels voor. Net als voor de BBQ. Bakken op houtskool blijkt ook kankerverwekkend te zijn. Maar dat mag wel.

Ineens schoten andere dingen door mijn hoofd. Rookvlees? Nep? Gerookte ham? Nep? En nog erger… Gerookte paling? Ook nep? Ik meen toch echt te weten dat er echte palingrokerijen zijn. Wat een mindfuck.

De rookworst is dus geen rook worst meer. Vanillevla moet vla met vanillesmaak zijn omdat er al jaren geen vanille meer inzit.

Toen dacht ik dat het nog verder gaat. Zaterdag is het Koningsdag. Ik denk dat dat ook niet meer echt is. Immers, de populariteit van het Koningsschap holt zienderogen achteruit. Wat vieren we dan? Een vrije dag met concerten, vrijmarkten, eten en drinken. Wat kan ons het schelen dat dat toevallig op de verjaardag van de koning valt. Ik lees dat de dag wordt aangegrepen voor weer een blokkade op de A10, het oproepen voor het dragen van een oranje keppeltje als uiting tegen antisemitisme en een pro-palestinademonstratie.

De wereld en ook Nederland staat in brand. En waar rook is, is vuur.  Dat vuur is blijkbaar niet erg. De rook wel. Vraag dat maar aan de rookworst.

Als ik de Koning was bleef ik thuis en ging de serie Maxima toch maar kijken. Hij heeft gezegd dat hij dat niet gaat doen omdat hij zich zou ergeren aan onjuistheden. Sla dan het nieuws over de rookworst ook maar over. Intussen pieker ik over de vraag wat we straks bij de Boerenkool serveren. Of komt boerenkool ook niet meer van de boeren?

Fijn weekend en toch ook maar een fijne Koningsdag. 

Hans Janssen,