Rijnjutters steken zaterdag 26 oktober hun handen uit de mouwen  in de gemeenten Duiven en Westervoort

Rijnjutters steken zaterdag 26 oktober hun handen uit de mouwen in de gemeenten Duiven en Westervoort

23 oktober 2019 Uit Door Admin

Als gemeenten zijn we trots op ons rivierengebied en de prachtige natuur in de uiterwaarden. Dit jaar sluiten de gemeenten Duiven en Westervoort zich opnieuw aan bij het project ‘Schone Rivieren’, een initiatief van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation.

Vrijwilligers gaan twee keer per jaar, in april en oktober, zwerfafval opruimen in de uiterwaarden. Zo voorkomen we dat er afval via de rivieren naar zee drijft en leveren we een bijdrage aan het voorkomen van de Plastic Soup.

Op zaterdag 26 oktober gaan zo’n 150 mensen zwerfafval opruimen langs de oevers van de Rijn (Pannerdens Kanaal) vanaf de grens met Zevenaar tot aan de spoorbrug bij Westervoort. Zo wordt ook een stuk IJssel meegepakt. Als vergoeding voor hun inzet ontvangen de verenigingen, stichtingen en groepen € 200,-. De opruimactie wordt voor de gemeenten Duiven en Westervoort georganiseerd door Stichting GoClean de Liemers.

Programma
Omstreeks 10.00 uur start de opruimactie, op meerdere locaties langs de oevers.

135 zakken
In oktober vorig jaar vond de eerste opschoonactie aan de Rijnoevers plaats en in april de tweede. In de gemeenten Duiven en Westervoort maakten zo’n 150 vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen de uiterwaarden van de Rijn schoon. Dat het nodig is, blijkt uit de 135 afvalzakken die in oktober zijn opgeruimd.

In april van dit jaar viel het op dat er ook veel grof afval werd gevonden zoals jerrycans, fietsframe, grof ijzer en grote tonnen. Ook nu ligt er weer veel zwerfafval.

Meer info over het project is ook te vinden op www.schonerivieren.org.