Rijden met vluchtelingen 

De bedoeling was dat mijn column deze week over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen zou gaan. Maar soms zijn er zaken die ineens belangrijker lijken. Toen mijn werkgever Noot uit Ede vroeg of er chauffeurs beschikbaar waren om Oekraïense vluchtelingen te vervoeren heb ik me daar ook voor aangemeld. 

Gisterenavond was het dan zo ver. Een jong gezin ophalen in Arnhem en naar een opvang brengen. Je probeert je vooraf een voorstelling te maken hoe dat gaat. Ik had zelfs wat Oekraïense woorden om ze welkom te heten uit mijn hoofd geleerd. Maar dan zitten ze daar. Een paar uur opgevangen door een Syrisch gezin dat 7 jaar geleden hierheen was gevlucht. Niet zo welkom overigens. Een jong gezin, dochtertje van een jaar of 6, zoontje van rond de 11. Het meisje had een oude knuffel tegen zich aangedrukt, mutsje met een pluimpje op het hoofd. Ze wilde of durfde me niet aan te kijken. Hun hele leven zat in een grote weekendtas en een paar plastic tasjes. De woorden die ik zorgvuldig had geleerd bleven in mijn keel steken. Deze mensen wilden niet welkom geheten worden, denk ik. Ze wilden gewoon terug om in hun eigen land veilig en onbekommerd verder te leven. Maar ze moesten zich overgeven aan iemand die hun in een bus ergens heen brachten waar ze ook geen idee van hadden. Bij de plaats van bestemming werden ze hartelijk ontvangen. Binnen zat al een grote groep lot-genoten. Ik dronk een kopje koffie mee en nam afscheid. 

Ik doe op sociale media niet aan politiek of geloof maar onderweg naar huis moest ik ineens denken aan de woorden van Thierry Baudet die in het nieuwe programma van de ‘nieuwe omroep van het vrije woord, Ongehoord Nederland van Arnold Karstens, een podium kreeg om zijn gedachtengoed kritiekloos te ventileren. Hij zei dat ‘Poetin extreem mild was’. Ik geef hier geen politiek commentaar op, maar een menselijke reactie wil ik toch wel geven. Wellicht heeft hij het recht om dit in het openbaar te zeggen, maar als mens heb ik het recht om daar kotsmisselijk van te worden. Karstens heeft de naam van zijn omroep uitstekend gekozen. Het is inderdaad Ongehoord. Ongehoord ziekmakend namelijk. 

Hans Janssen