Repareren duurzamer dan nieuw kopen… ? Ja, maar het is vaak niet praktisch en zeker niet goedkoper.

Repareren duurzamer dan nieuw kopen… ? Ja, maar het is vaak niet praktisch en zeker niet goedkoper.

12 april 2024 Uit Door Admin


Ik hoorde vanmorgen op de radio een verhaal over een lekkende kraan. Dat zou, afhankelijk van hoe lek, 4 liter water per uur kosten. Dat wil je als mileubewust mens natuurlijk niet. Dus komt de vraag: repareren of vervangen. Aangezien we duurzaam willen zijn is repareren beter dan een nieuwe kopen. Maar… Volgens homedeal.nl is het uurloon van de gemiddelde loodgieter tussen de € 35 en de € 45. Een leertje vervangen kost, let op: tussen de € 50 en de € 100. Een leertje kost een paar dubbeltjes denk ik. Keramische schijven vervangen is nog veel duurder. Inclusief voorrijkosten ben je zo meer dan € 100 kwijt. Daar komt dan nog het probleem van de beschikbaarheid van de loodgieter bij. ‘Misschien over 3 dagen meneer.’ Als je niet te hoge eisen stelt aan design en merknamen haal je bij de bouwmarkt een heel acceptabele kraan voor minder dan dat en je hebt hem meteen in huis. Om die aan te sluiten heb je geen loodgieter nodig (eigen ervaring). Wat doe je dan?

Ander voorbeeld: Onze Senseo was stuk. Natuurlijk buiten de garantie. Repareren kan. Opsturen, je bent hem 6 weken kwijt en de kosten? Dat wil je niet weten. Tja, voor € 80 heb je een nieuwe en meteen thuis ook. Wat doe je dan? 

Wij maakten weleens de grap dat als de inkt van de printer op was, je beter een nieuwe printer kon kopen. De inkt (en dan ga ik even uit van originele) is duurder dan een nieuwe, inclusief een beetje inkt. Zoveel printen we nou ook niet. Wat doe je dan?

Ik kan me dus heel goed voorstellen dat de mensen onze duurzame, circulaire economie aan hun laars lappen. Gelukkig figuurlijk, want letterlijk je schoenen of laarzen laten lappen kost vaak meer dan online even wat nieuws bestellen. Wat doe je dan?

Dat heb je ‘m dan mooi zelf gelapt. Wie houdt wie nu voor het lapje?

Fijn weekend!  
Hans Janssen.