Pasen, het feest van hoop.

Pasen, het feest van hoop.

29 maart 2024 Uit Door Admin


Pasen is het belangrijkste feest in de christelijke kerkelijke leer. Kerst wordt wel uitgebreider gevierd, maar dat dat heeft vooral met de donkere dagen te maken. Veel eten, veel Santaclaus, veel kerstmuziek en cadeautjes en misschien ook nog wel de geboorte van een kind.

Pasen is de basis van het Christendom. Er verrijst namelijk iemand uit de dood die op een Goede Vrijdag onschuldig wordt beschimpt, vernederd en opgehangen aan een kruis. Als dat een Goede Vrijdag is, durf ik over een slechte maar niet eens te denken. Maar op de derde dag verrijst hij en schenkt de wereld hoop. ‘Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw’ is een lied dat dat uitroept. Maar we wachten al wel heel lang en stil zijn we niet meer. En meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft eigenlijk geen idee wat we nu precies vieren. Los van het feit of je erin wilt geloven, maar dat is niet van belang. De symboliek is van belang. 

Voor een andere groep betekent Pasen het vernieuwen van de natuur. Bomen en struiken staan weer in de bloei. De eerste lammetjes zullen zich snel weer aandienen. Het eerste Kievitsei is gevonden. Hoop op een mooie zomer en vruchtbaarheid. Het schijnt dat daar de Paashaas en de eieren iets mee te maken hebben. Ik heb het altijd een merkwaardige combi gevonden. En de link met die arme man kan ik al helemaal niet leggen.

De joden vieren ook Pasen maar dan de uittocht uit Egypte van het door God uitverkoren volk. Als ik laatste paar duizend jaar het lot van dat volk zie, zou ik wellicht vragen of Hij niet eens een ander volk zou willen uitverkiezen.

Maar het belangrijkste wat we de laatste decennia vieren is Goede Maandag. Die dag bestaat in naam niet maar is wel heel belangrijk geworden. De dag dat de winsten van de  Meubelboulevards door het dak gaan. Ik geloof niet dat het gegeven dat de vader van eerdergenoemde arme man een timmerman was er iets mee van doen heeft, maar ach, we kunnen zo makkelijk er iets met de haren bijslepen.

Zo hopen we allemaal wat anders. Wat ik hoop? Weet je, ik kijk wel eens naar het nieuws. Maar of ik daar hoop uit put? Misschien moeten we nog wel 2000 jaar wachten.

Hoe dan ook, wat u ook viert of hoopt, ik wens u fijne Paasdagen. En eet maar geen eieren uit eigen tuin. Die schijnen PFAS te bevatten. Daar helpt ook beschilderen geen moedertje lief aan. Hierna gaan we op naar Hemelvaart en Pinksteren. Misschien een mooi moment om eens op te zoeken wat we dan eigenlijk vieren. Hij die wegnam de zonden van de wereld hoopt op u, denk ik zo maar.

Fijn weekend!