0 Comments

kb00074Westervoort – Zaterdag is op een feestelijke wijze het nieuwe park Fort Geldersoord officieel geopend door wethouder Arthur Boone samen met Annemieke Traag, gedeputeerde bij de provincie Gelderland.

Door middel van het afschieten van een kanon waaruit confetti kwam werd het park geopend.

De hele dag konden kinderen leren zwaardvechten en boogschieten ook kon er geknutseld worden en konden kinderen zich laten schminken of zelf broodjes bakken. Er was een muzikale ondersteuning van “het gezelschap” en ook was er de mogelijkheid voor een rondleiding door het park.

De aanleg van park Fort Geldersoord heeft twee jaar geduurd. In 1741 is ten zuiden van Westervoort een fortificatie (vestingwerk) gebouwd. Deze fortificatie moest de inlaatsluis in de Rijndijk beschermen. De inlaatsluis had als functie om het land tussen Westervoort en Doesburg onder water te kunnen zetten als er vijanden in aantocht waren.

De tijd heeft sinds 1741 niet stil gestaan. Westervoort is groter geworden en de bebouwing kwam dichterbij. Maar sporen van het fort waren nog steeds aanwezig. De gemeente Westervoort is in 2006 gestart met het project De Schans. Een belangrijk onderdeel hiervan was de aanleg van het landschapspark, met elementen uit het verleden én het heden. Het fort is daarom niet gekopieerd, maar is op een ‘moderne’ manier weer zichtbaar gemaakt. Er zijn paden aangelegd en op verschillende plaatsen in het park staan informatiepanelen. Het is een plek waar het erfgoed uit het verleden beleefd en ontdekt kan worden!

Er is een app die te downloaden via appstore of playstore “Beleefroutes app”Author

info@westervoortplaza.nl