Overhandiging petitie voor het behoud zwembad de Pals

Donderdag 9 maart heeft Ruud Lemmens van zwemcentrum de Pals zwembad de Pals een petitie met 1976 handtekeningen overhandigd aan wethouder Peter Pennekamp en zwembadeigenaar Hans Frieling voor het behoud van het zwembad.

Eind november zijn wethouder Peter Pennekamp en wethouder Hans Sluiter in gesprek gegaan met zwembadeigenaar Hans Frieling om zwembad de Pals te helpen met de hoge energierekening. Begin februari is in de gemeenteraad door Pennekamp en Sluiter toegezegd om zwembad de Pals direct te steunen met een bedrag van € 60.000,-. Verder werkt de gemeente aan een voorstel voor de lange termijn om de eigenaar van het zwembad te helpen overleven door het zwembad mogelijk te verduurzamen. Eerder is door de gemeente al een duurzaamheidsscan voor het zwembad uitgevoerd.

De gemeente Westervoort wil met de financiële steun het zwemonderwijs in de gemeente veilig stellen. Peter Pennekamp: ‘Elk kind moet kunnen leren zwemmen. Dat is zo belangrijk in ons waterrijke land. Wij blijven alles doen wat in ons vermogen ligt om het zwemonderwijs in Westervoort te behouden’.

Er komt begin 2023 extra steun voor openbare zwembaden. Het kabinet maakt hiervoor maximaal € 207 miljoen vrij. Deze regeling vergoedt een deel van de meerkosten op energie van de openbare zwembaden aan gemeenten. Naar verwachting is de regeling aan het einde van het 1e kwartaal van 2023 beschikbaar. Peter Pennekamp: Wij hopen als gemeente een reëel bedrag daarvan te krijgen waarmee we voor dit jaar het sportcentrum kunnen ondersteunen ‘Ik hoop dan ook dat Hans Frieling het door ons gedane aanbod zal omarmen.’ Peter Pennekamp gaf ook aan dat de gemeente Arnhem eventueel ook een gedeelte wil bijdragen als het echt nodig is, omdat ook een groot aantal Arnhemse kinderen gebruik maakt van het zwembad.

Eigenaar van het Zwemcentrum, Ruud Lemmens, is in zijn voortbestaan als zwemcentrum volledig afhankelijk van de beslissing van Hans Frieling. Hij leeft al geruime tijd in grote onzekerheid over het voortbestaan van zijn zwemcentrum en laat dit blijken met de overhandiging van deze petitie.

De eigenaar van het sportcentrum, Hans Frieling, heeft ook slapeloze nachten over de situatie, hij legt uit, ik betaalde in 2021 70.000 euro voor de warmte en per 1 april kost me dat 282.000 euro, en ook de prijs voor de elektriciteit gaat omhoog van 2000 euro per maand naar 16.000 euro per maand. Als het sportcentrum de tarieven zou verhogen dan zouden de verenigingen minder uren gebruik gaan maken van het zwembad. En Hans gaf ook aan dat de toezeggingen van de gemeente voor dit jaar niet voldoende zijn om het zwembad open te houden, tenzij er een oplossing komt voor een periode van 3 tot 5 jaar. Hij wil zekerheid en dat is er nu niet volgens hem. Hij zegt ook dat het geld niet alleen van de gemeente kan komen maar ook moet komen van verenigingen en van de mensen om het zwembad te redden.