Operation Quick Anger herdacht

Operation Quick Anger herdacht

10 april 2022 Uit Door Admin

Westervoort speelde in de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke rol in de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem “Market Garden”, was Westervoort de plek waar de bevrijding van West Nederland begon. Zaterdagmiddag is deze oversteek “operation Quick Anger” herdacht bij het oorlogsmonument “oversteek naar de bevrijding” op de Veerdam.

Militaire voertuigen maakten in de ochtend een rit door de Liemers waarna ze zich verzamelden bij Huize Vredenburg aan de Klapstraat. Hier werd een informatiepaneel over de documentaire “De vergeten slag: Operation Quick Anger” onthuld door burgemeester van Hout en Walter IJbema. Hierna vertrokken de militaire voertuigen voor een rondrit door het dorp en verzamelden zich op de Veerdam. In de stromende regen was er een toespraak door Joop Schuilenburg (voorzitter Historische Kring) en burgemeester van Hout bij het oorlogsmonument.

Burgemeester Van Hout zei in zijn toespraak onder andere: “Ons dorp was oorlogsgebied en toen de bewoners na een gedwongen evacuatie terug mochten komen, troffen ze een spookdorp aan. Het was een enorme ravage, met vernielde huizen, kerken en boerderijen. Met hier in het buitengebied compleet vernielde bruggen, mijnenvelden, gaten in de dijk en kapotgeschoten legervoertuigen. Beelden waar wij, de huidige generaties, nu mee worden geconfronteerd, nu wij getuige zijn van de oorlog en de gruwelijkheden, die zich nu afspelen in de Oekraïne. Die herinnering aan toen, maar zeker ook die actuele en verschrikkelijke beelden uit Oekraïne, met opnieuw de burgerbevolking als grootste slachtoffer, doen je eens te meer beseffen in wat voor vrijheid wij hier in het Westen, wij, de naoorlogse generaties, leven”.

Burgemeester Van Hout sloot af met: “Vrijheid heeft een prijs, dat mogen en zullen we nooit vergeten! Laten we die vrijheid koesteren!”

Hierna werden de volksliederen van Canada, Engeland en Nederland ten gehore gebracht door OBK. Hierbij werden de vlaggen van de drie landen gehesen door kinderen van de Westervoortse basisscholen. Er werden ook bloemenkransen gelegd door schoolkinderen en de burgemeester.

Speld van verdienste
Walter IJbema is altijd zeer actief bezig geweest, en nog steeds, met het achterhalen en het bekend maken van informatie over de oversteek die op 12 april 1945 plaatsvond in Westervoort. Walter kreeg, vanwege zijn inzet om deze oversteek niet te vergeten, door Anke Bakker van de Historische kring een Speld van verdienste opgeprikt.

Documentaire
De Historische Kring Westervoort maakte samen met de Liemerse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen een documentaire over de slag die op 12 april 1945 wèl lukte “De vergeten slag: Operation Quick Anger”. Deze documentaire werd na de herdenking op de Veerdam getoond bij zalencentrum Wieleman.

Informatiepaneel bij Huize Vredenburg
Om aan zoveel mogelijk mensen dit verhaal te vertellen werd een informatiepaneel onthuld met daarop een qr-code. Deze qr-code kun je scannen op het informatiepaneel bij Huize Vredenburg en het herdenkingsmonument en de documentaire bekijken.

Walter Ijbema heeft dit verhaal gemaakt om de herinnering levend te houden