Operation Quick Anger herdacht in Westervoort

Operation Quick Anger herdacht in Westervoort

13 april 2024 Uit Door Admin

Zaterdag is Operation Quick Anger herdacht bij het Liberation monument aan de Veerdam in Westervoort. Op 12 april 1945 staken op deze plek de geallieerden de IJssel bij Westervoort over om Arnhem te bevrijden. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht.

Bij Huize Vredenburg verzamelden ruim 40 historische militaire voertuigen en reden een route door de Liemers waarna ze bij Huize Vredenburg weer verzamelden zodat iedereen de voertuigen kon bekijken. Ook werd in Huize Vredenburg de hele ochtend de speelfilm Spitfire Overdue vertoont.

Na een korte rit door Westervoort reed de colonne met militaire voertuigen richting het Liberation monument op de Veerdam. Bij het Liberation monument op de Veerdam legden burgemeester Van Hout en kinderen van IKC de hoge hoeve, de Historische Kring en de Dutch Polar Bears een krans of bloemstuk. Het taptoe-signaal en de volksliederen werden werd ten gehore gebracht door Westfort Brass.

Met de oversteek van de IJssel, officieel geheten Operation Quick Anger, begon in de laatste maand van de oorlog de bevrijding van Arnhem en van de rest van Nederland boven de rivieren. Het zuiden was al in de herfst van 1944 bevrijd. Uiteindelijk werden 3.000 voertuigen en 20.000 soldaten over het water gezet. Het Liberation monument, gelegen aan de Veerdam in Westervoort, toont letterlijk de sporen van de bevrijding.