Op donderdag 5 mei vieren we de bevrijding van Nazi-Duitsland in 1945. Een heel specifiek moment over een heel specifieke gebeurtenis. Of je in de gelegenheid bent om het te vieren hangt in hoge mate van je werkgever af. Onder het motto: ‘Vrijheid geef je door!’, probeert de overheid al jaren het belang van onze vrede en vrijheid te onderstrepen. Maar om van deze dag een Nationale Feestdag waarop, met de gebruikelijke uitzonderingen, de bevolking vrij is…Tja, zover reikt het belang van die vrijheid dan ineens toch niet. 2e Pinksterdag (wie weet wat we dan vieren?) is blijkbaar belangrijker. 

Waar op Bevrijdingsdag heel specifiek een bepaalde gebeurtenis op een bepaald moment centraal staat, is dat op de dodenherdenking op 4 mei helemaal anders. Oorspronkelijk bedoeld om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, is daar nu iedereen bijgekomen die in oorlogssituaties en vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Ik vind dat verwarrend, zo koppel je eigenlijk 4 en 5 mei los van elkaar. Maar even terug naar 4 mei.

Woensdagavond rond 8 uur is Nederland 2 minuten stil. Of hier op het Dorpsplein of thuis voor de tv of bij de herdenking in Amsterdam of waar dan ook. Ook ik ben stil. Opdat wij niet vergeten! Dit is alleen de eerste keer dat ik me afvraag of ik al niet op voorhand mogelijke slachtoffers aan het gedenken ben die tussen nu en de volgende 4 mei om het leven zullen komen. Want door de stilte heen hoor ik vanuit het Oosten het oorlogsgerommel. Opdat wij niet vergeten…. Ik denk dat we het al zijn vergeten…. 

Ik wens jullie een goede 4 en een vrolijke 5 mei toe. 
Hans Janssen,

Door Admin