Ontmoeting voor en door slechtziende mensen

Ontmoeting voor en door slechtziende mensen

2 oktober 2022 Uit Door Admin

Voor goede ideeën staan wij altijd open. Frieda Willemsen en Leonie van kerkhof hebben zo een goed idee. Frieda is slecht ziend en Leonie is functioneel blind, maar noemt zichzelf zeer slechtziend omdat ze nog een klein beetje rest visus heeft. Beide dames hebben een jaar kennis opgedaan bij Visio Apeldoorn, hét expertisecentrum voor visueel beperkte mensen. Deze kennis willen zijn nu samen gaan delen met lotgenoten. Leonie en Frieda willen graag mensen die slecht kunnen zien vertrouwd maken met de wereld van slechtziendheid. Zij weten uit ervaring dat er veel zaken zijn die het leven met een visuele beperking een stuk makkelijker maken en weten wat er te halen valt als het gaat om hulp of hulpmiddelen.

Kennisdeling
De dames ontdekten dat er (te) weinig bekendheid is over bijvoorbeeld de verschillende vormen van hulpmiddelen. Leonie: “doordat de vele mogelijkheden niet bekend zijn, worden adviezen vaak klakkeloos opgevolgd, en dat is zo zonde. We kunnen mensen ook de weg wijzen naar hulp bij bepaalde zaken”. Als je werkbare leven bijvoorbeeld stopt door slechtziendheid, dan val je in een gat. Wij kunnen je informeren over speciaal afgestemde daginvulling, sport activiteiten en dergelijk.

Lotgenoten
Frieda heeft een speciale bril op en geen hulp hond zoals Leonie. Frieda: “mensen denken dat ik een gewone bril draag, maar het is een bril die blauw licht filtert waardoor mijn zicht rustiger is. Men denkt snel dat ik gewoon kan zien als ik mijn stok niet gebruik. Soms voel je dan onbegrip als iets niet lukt”.
Tijdens ontmoetingen met onze lotgenoten zal er ongetwijfeld herkenning van elkaars problemen of belemmeringen ontstaan

Doe je mee?
Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die visueel beperkt is? Of ben je slechtziend of blind en ben je nieuwsgierig naar leerzame en gezellige bijeenkomsten met Frieda en Leonie? Woon jij in gemeente Duiven of Westervoort? Dan horen wij dat graag. Je kunt je aanmelden bij Lucia Dijkstra via l.dijkstra@santepartners.nl of 06-23 58 90 03 of Marieke Nijland via m.nijland@santepartners.nl of 06-23491845. Kom je uit een gemeente in de buurt van Duiven of Westervoort, neem dan ook contact op zodat we kunnen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.