Onthulling plaquette bij gelegenheid van het vijftig jarig bestaan.
6 november 2024Op zaterdag 16 november onthult de Historische Kring Westervoort, samen met burgemeester Arend van Hout, een plaquette bij het spoorviaduct aan de Dorpstraat. De plaquette herdenkt de gedwongen evacuatie van de Westervoortse bevolking in november 1944, kort na de Slag om Arnhem. Dit bijzondere geschenk, geschonken door de Historische Kring, markeert zowel de tachtigste herdenking van deze gebeurtenis als het vijftigjarig jubileum van de kring zelf.
De Historische Kring Westervoort bestaat sinds september van dit jaar precies vijftig jaar, en de datum van 16 november herinnert aan het moment dat tachtig jaar geleden de Westervoortse bevolking het bevel tot evacuatie ontving. Het bestuur van de vereniging besloot dat dit gouden jubileum het beste kon worden herdacht met de schenking van een plaquette, waarmee zij de evacuatie van Westervoort in 1944 blijvend onder de aandacht wil brengen. Nog niet eerder werd op deze schaal aandacht besteed aan deze ingrijpende gebeurtenis. Met de onthulling komen herdenken en vieren samen.
Historische Kring Westervoort
Op 7 november 1976 schreef Wim Weiss de eerste notulen van de Historische Kring Westervoort. In dat jaar vierde Westervoort haar 1250-jarig bestaan. Dertien mensen – waaronder Wim Weiss, Anton Berntzen, Wim en Geert van Diek, Dick van Duyvenvoorde, Antoon van Dalen, Bart Gogherman, Jan Gerretzen, Harrie Kemperman, Jozef Stegers, René de Theije, Theet Terhaard en Piet Wijnands – hadden al interesse in de geschiedenis van hun dorp en verzamelden vooral foto’s. De passie voor de cultuurhistorische aspecten van Westervoort is sindsdien alleen maar gegroeid. De kring is inmiddels volwassen, enigszins vergrijsd, en heeft talrijke publicaties uitgebracht en evenementen georganiseerd. De Historische Kring, die gevestigd is in Huize Vredenburg, beschikt over diverse werkgroepen, zoals ‘Dialect’, ‘Historisch Archief’, ‘Fotoarchief’, en de redactie van het periodiek Bij de Tijd, evenals de commissie Huize Vredenburg. Het vijftigjarig jubileum is dan ook een moment om bij stil te staan en te vieren.
Een plaquette met betekenis
De plaquette is geplaatst op een symbolische locatie: het spoorviaduct waar de bevolking van Westervoort zich in november 1944 verzamelde voor evacuatie. De evacuatie vond plaats na het mislukken van de Slag om Arnhem, toen Westervoort, een strategische locatie aan de splitsing van de Rijn en de IJssel, zwaar werd getroffen door gevechten. In september 1944 begonnen de geallieerden met bombardementen, waarna het bevel tot evacuatie volgde. Op 16 en 17 november moesten ruim 2.500 Westervoorters hun huizen verlaten en vertrokken zij naar plaatsen als Hummelo, Keppel en Hengelo in de Achterhoek. Ondertussen werden duizenden opgepakte mannen gedwongen om verdedigingswerken aan te leggen langs de IJssel en de Nederrijn. Westervoort werd een spookdorp en het duurde meer dan vijf maanden voordat de inwoners konden terugkeren.
Met de onthulling van de plaquette wil de Historische Kring Westervoort deze pijnlijke, maar belangrijke gebeurtenis blijvend in herinnering houden. De onthulling vindt plaats op 16 november om 10.00 uur bij het spoorviaduct aan de Dorpstraat in Westervoort. Iedereen is welkom om dit bijzondere moment bij te wonen.
foto: Historische Kring Westervoort