Ontdek de Geschiedenis van Westervoort en Arnhem: Expositie in Huize Vredenburg

Ontdek de Geschiedenis van Westervoort en Arnhem: Expositie in Huize Vredenburg

10 november 2023 Uit Door Admin

Dompel jezelf onder in de rijke geschiedenis van Westervoort en Arnhem tijdens de laatste drie weekenden van november in Huize Vredenburg aan de Klapstraat. Verzamelaar Frans Brink opent de deuren van zijn indrukwekkende collectie oude ansichtkaarten en foto’s, waarmee hij oude herinneringen uit het verleden tot leven brengt.

De 74-jarige Frans Brink begon zijn reis in 1996 met de allereerste expositie van oude ansichtkaarten en foto’s van Westervoort en Arnhem. Ruim duizend bezoekers stroomden destijds naar de locatie van de Historische Kring in Huize Vredenburg. Sindsdien zijn er talloze exposities gevolgd, met regelmatige tentoonstellingen in Arnhem, waaronder de Dag van de Arnhemse Geschiedenis, Open Monumentendagen, Historische Kelders, Arnhemse Grandeur, en diverse verzorgingshuizen.

In 2015 trok opnieuw een expositie van oud Westervoort en oud Arnhem vele geïnteresseerden naar Huize Vredenburg, met meer dan 1200 bezoekers. Deze “plaatjes” uit het verleden dienden als een nostalgische herinnering voor voormalige inwoners van Arnhem die hun weg naar Westervoort hadden gevonden.

De expositie evolueerde met de groeiende belangstelling. Frans Brink besloot oude foto’s van de Westervoortse kermis en carnaval te omarmen. Een oproep resulteerde in talloze foto’s die werden uitgeleend, wat leidde tot een jaarlijkse traditie. Naast foto’s in bruikleen kreeg Brink bijvangst in de vorm van oude ansichtkaarten, vaak nog ontbrekend in zijn verzameling. Veel exposities vonden plaats in leegstaande panden van winkelcentrum De Wyborgh op het Dorpsplein, met zelfs een speciale expositie over Chris Biddle.

Een recent en enthousiast toegevoegd element zijn oude klassenfoto’s van Westervoortse scholen. Wat begon met 12 klassenfoto’s groeide uit tot een verzameling van meer dan 300 foto’s. Momenteel is er in de passage van De Wyborgh een expositie van oude klassenfoto’s, die later wordt opgevolgd door de carnavalsexpositie vanaf begin januari. Aanwinsten van ansichtkaarten en/of foto’s blijven welkom: eveneens in bruikleen gevraagd materiaal van de carnaval, schoolfoto’s en de kermis: graag afgeven bij Cigo op het Dorpsplein of 06-40956169.

Mis deze unieke kans niet om een reis door de tijd te maken en de geschiedenis van oud Westervoort en oud Arnhem te ervaren. De expositie in Huize Vredenburg is te bezichtigen op zaterdag/zondag 11-12, 18-19 en 25-26 november, van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.


Café Het Hoge Eind aan de Klapstraat.