Onderzoek voor versterken landschap en bouw extra woningen in de Liemers

Onderzoek voor versterken landschap en bouw extra woningen in de Liemers

12 maart 2022 Uit Door Admin

College akkoord met volgende fase voor Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley

De gemeenten Duiven en Westervoort onderzoeken de komende periode, samen met buurgemeenten, hoe en waar in de Liemers het landschap kan worden versterkt en nieuwe woningen kunnen worden gebouwd. Het college stemde in met de zogeheten ‘Onderzoeksagenda Gebiedsuitwerkingen Verstedelijkingsstrategie’. De resultaten van het onderzoek worden vervolgens gebruikt om een gebiedsuitwerking te maken. In de gebiedsuitwerking komt te staan hoe de landschaps- en woningbouwplannen concreet gestalte kunnen krijgen. Hierbij wordt rekening gehouden met eigen gemeentelijke ruimtelijke plannen.

De gebiedsuitwerking is een volgende stap op weg naar de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley. Eind 2021 werd het concept van de strategie door alle 26 gemeenten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en Regio Foodvalley vastgesteld. Hoewel de naam anders doet vermoeden, gaat het in de strategie om het versterken van het landschap en de bouw van extra woningen. Want de druk op de woningmarkt is hoog, veel mensen willen hier komen wonen, en voor veel starters is het moeilijk een woning te vinden. Tegelijkertijd willen de gemeenten de landschappelijke kwaliteit van de regio’s (zoals de Veluwe, de Vallei en het rivierengebied) koesteren en niet per definitie in deze gebieden de extra woningen gaan bouwen. Dat vraagt om keuzes en daarvoor wordt de verstedelijkingsstrategie opgesteld.

Van verstedelijkingsconcept naar gebiedsuitwerking

Het concept van de strategie beschrijft de hoofdopgaven, de bouwstenen (leefomgeving, mobiliteit, economie en wonen) en algemene uitgangspunten (ontwerpprincipes). Met de gebiedsuitwerkingen breekt een volgende fase aan. In de gebiedsuitwerkingen wordt concreter zichtbaar hoe en waar het landschap kan worden versterkt en waar extra woningen kunnen worden gerealiseerd. De gemeenten – die zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor de ruimtelijke ordening – spelen hierbij een belangrijke rol. De gemeenteraden bepalen uiteindelijk hoe deze plannen handen en voeten krijgen.

Wethouder Ton Spaargaren, gemeente Duiven: “Het versterken van landschap en de bouw van extra woningen is nodig. Maar ook de mobiliteitstransitie. Denk aan het verbeteren van het OV, het stimuleren van het fietsgebruik maar ook het wonen naast het station. Het versnellen van de omschakeling naar een circulaire economie is ook van groot belang. Dit onderzoek zorgt voor de verbinding van meerdere portefeuilles en thema’s.”

Wethouder Hans Sluiter, gemeente Westervoort: “Fijn dat de mogelijkheid er straks is om extra woningen te bouwen in de Liemers. Je ziet en merkt dat er veel inwoners graag in hun dorp of omgeving willen blijven wonen. In de gebiedsuitwerkingen wordt concreter zichtbaar hoe en waar het landschap kan worden versterkt en waar extra woningen kunnen worden gerealiseerd. Hierbij houden we ook rekening met de mobiliteitstransitie en circulaire economie.”

Kernopgaven

De Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley kent acht gebiedsuitwerkingen, waar de Liemers er één van is. Hoewel iedere gebiedsuitwerking uniek is, zijn er ook algemene kernopgaven die voor álle gebiedsuitwerking van toepassing zijn:

  1. Het versterken van het zogeheten groen-blauw raamwerk. We bedoelen daar onder andere natuurherstel en natuurontwikkeling mee. Maar ook uitloopgebieden, groene corridors en maatregelen die de gevolgen van de klimaatverandering kunnen opgaven.
  2. Het verbeteren van de leefbaarheid en duurzaamheid van bestaande woonwijken, zoals groen in de bebouwde omgeving en betaalbare oplossingen voor de energietransitie.
  3. Het verder ontwikkelen van grote verkeerscorridors (A1, A12, A15 en A50), het bouwen van nieuwe stations en mobiliteitshubs (waar je van het ene vervoermiddel op het andere kunt overstappen).
  4. Het versnellen van de mobiliteitstransitie. Denk aan het verbeteren van het OV, het stimuleren van het fietsgebruik en het verminderen van het autogebruik.
  5. Het versterken van regionale werk- en leerlocaties, zoals hogeschool- en universiteitscampussen.
  6. Het versnellen van de omschakeling naar een circulaire economie.
  7. Het inlopen van het woningtekort met kwalitatieve en betaalbare woningbouw.
  8. Het realiseren van binnenstedelijke verdichting. Om te voorkomen dat we, per definitie, nieuwe woningen in het groene, landschappelijke gebied gaan bouwen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Verstedelijkingsstrategie Arnhem Nijmegen Foodvalley op

  1. www.groenemetropoolregio.nl/verstedelijkingsstrategie
  2. www.regiofoodvalley.nl/verstedelijkingsstrategie