Nieuwe methode in de strijd tegen ongewenste gasten op voormalig steenfabrieksterrein in Westervoort

Nieuwe methode in de strijd tegen ongewenste gasten op voormalig steenfabrieksterrein in Westervoort

31 maart 2024 Uit Door Admin

Al geruime tijd wordt het terrein van de voormalige steenfabriek “Emtepol” in Westervoort geteisterd door overlast van ongenodigde gasten. Ondanks de plaatsing van hoge hekken en camerabewaking weten indringers toch regelmatig het terrein te betreden. Om deze problematiek aan te pakken, wordt er nu een innovatieve oplossing ingezet.

Het ruige terrein van de Emtepol blijkt een uitdaging voor conventionele beveiligingsmethoden. Een jaar geleden werd daarom gestart met het trainen van een valk voor dit doel. Deze vogel is voorzien van een kleine, lichte camera die zelfs warmtebronnen kan detecteren groter dan een gemiddelde hond.

Vandaag worden de laatste handelingen verricht aan het systeem en maandag staat de eerste vlucht gepland waarbij de detectiefunctie in werking zal treden. Hoewel het gebruik van camera’s op dieren niet nieuw is, is het gebruik van een thermische camera wel een innovatie in dit opzicht.

Eerder werd geprobeerd het terrein te bewaken met drones. Echter, vanwege geluidsoverlast, beperkte vliegduur en regelgeving met betrekking tot het gebruik rond snelwegen, bleek dit geen optimale oplossing. Daarom is nu gekozen voor de inzet van een valk als een effectievere en discretere methode.

De hoop is dat deze nieuwe aanpak zal bijdragen aan het verminderen van de overlast op het terrein van de Emtepol en de veiligheid van het gebied zal verbeteren.


foto’s: Emptepol