Medewerker 1Stroom wordt ontslagen wegens fraude

Medewerker 1Stroom wordt ontslagen wegens fraude

31 augustus 2018 Uit Door Admin

Westervoort/Duiven – Op donderdag 30 augustus jl. heeft de directie van 1Stroom de ontslagprocedure ingezet om een medewerker te ontslaan wegens fraude met geld van de personeelsvereniging.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat de betrokken medewerker tussen 2010 en 2018 geld van de inmiddels opgeheven personeelsvereniging gemeente Duiven heeft gebruikt voor privédoeleinden. Bovendien heeft de medewerker onrechtmatig gemeentelijke budgetten ingezet om rekeningen van de personeelsvereniging te betalen. De medewerker heeft facturen ingebracht die in het verlengde lagen van de werkzaamheden van betrokkene waardoor de fraude niet opviel. De medewerker heeft bovendien valse informatie in het financiële systeem ingevoerd om de fraude te camoufleren.

In totaal heeft betrokkene ruim € 60.000,- van de personeelsvereniging voor privédoeleinden gebruikt en € 21.000,- aan facturen die bestemd waren voor de personeelsvereniging op gemeentelijke budgetten geboekt.

Maatregelen
De betrokken medewerker is formeel geïnformeerd over het voornemen tot ontslag. Na de zienswijzetermijn van 7 dagen wordt het ontslagbesluit definitief genomen. De personeelsvereniging 1Stroom en de directie van 1Stroom doen samen aangifte bij de politie. Verder wordt het onrechtmatig verkregen geld van de personeelsvereniging teruggevorderd van de betrokkene.

De directie van 1Stroom vraagt de accountant te adviseren of en op welke wijze de interne procedures voor het accorderen van facturen aangescherpt kunnen worden.

Penningmeester van de personeelsvereniging
De betrokken medewerker is in dienst bij 1Stroom. 1Stroom is sinds 1 januari 2018 de ambtelijk gefuseerde organisatie van de gemeente Duiven en de gemeente Westervoort. Tussen 2010 en 2018 was betrokkene penningmeester van de ‘personeelsvereniging gemeente Duiven’. De fraude heeft plaatsgevonden in de jaren dat de medewerker penningmeester was van deze personeelsvereniging. De personeelsvereniging gemeente Duiven is vanwege de ambtelijke fusie inmiddels opgegaan in de nieuwe personeelsvereniging 1Stroom.