Maximaal 90 km/u om bruggen minder zwaar te belasten

Maximaal 90 km/u om bruggen minder zwaar te belasten

26 november 2019 Uit Door Admin

Westervoort/Arnhem -Al het verkeer op de A12 IJsselbruggen bij Westervoort krijgt vanaf begin 2020 in beide richtingen te maken met verschoven rijstroken en een maximumsnelheid van 90 km/h. De verwachting is dat dit beperkte verkeershinder oplevert.

Rijkswaterstaat kan hierdoor afwisselend 2 stalen bruggen afsluiten, zodat deze minder zwaar belast worden. De stalen bruggen zijn, na tientallen jaren zeer intensief gebruik, toe aan een renovatie. Het verkeer kan met beperkte verkeershinder in afwachting van de geplande renovatie in 2022 hiermee veilig gebruik blijven maken van de bruggen. Alle bestaande op- en afritten blijven in gebruik.

Voorbereidende werkzaamheden A12 IJsselbruggen

De komende weken worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zodat het verkeer met 90 km/h veilig van de ene naar de andere brug geleid kan worden. Hiervoor moet onder andere de vangrail aangepast worden en plaatselijk nieuw asfalt en markering worden aangebracht. Deze werkzaamheden worden ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd als er minder verkeer is. Dit veroorzaakt beperkte verkeershinder. Er blijft altijd minimaal 1 rijstrook in iedere rijrichting beschikbaar.

Renovatie stalen IJsselbruggen

De stalen IJsselbruggen staan in de planning om gerenoveerd te worden vanaf 2022. Deze renovatie wordt op dit moment voorbereid. Renovatie van deze bruggen is nodig zodat de constructie de toegenomen verkeersdruk de komende jaren aan kan. De bruggen zijn na uitvoering van de renovatie 30 jaar vrij van groot onderhoud. Vooruitlopend hierop inspecteert Rijkswaterstaat sinds april 2017 de brug regelmatig en voert zo nodig onderhouds- en versterkingsmaatregelen uit. Rijkswaterstaat neemt passende maatregelen wanneer inspecties daartoe aanleiding geven. Daarbij staat veiligheid voorop. Dit kan betekenen dat rijstroken op de stalen IJsselbruggen in de snelweg A12 richting Duitsland tijdelijk worden afgesloten. De betonnen brug, waarover verkeer vanuit Duitsland en De Liemers richting Arnhem en Utrecht rijdt, verkeert in goede staat en wordt niet gerenoveerd.

Meer informatie A12 IJsselbruggen

Meer informatie, inclusief een animatie over de nieuwe situatie, is te vinden op de projectpagina A12: renovatie IJsselbruggen.

Bron: Rijkswaterstaat