Loek van den Berg Quintet in De Verzameling

Vanuit de nieuwe generatie talentvolle musici, treedt het Loek van den Berg Quintet op in De Verzameling op zondagmiddag 27 november om 15.00 uur. Het gaat om een optreden van 5 zeer enthousiaste muzikanten.

Aseo Friesacher piano, vocalen;
Nathan Surquin trombone;
Cas Jiskoot contrabas;
Loek van den Berg alt- en tenorsaxofoon;
Jens Meijer drums

Van saxofonist Loek van den Berg (1996) verscheen vorig jaar een duo-album met pianist Daniël van der Duim met mooi vormgegeven muziek. Deze zomer kwam zijn volgende album ‘Wayfarer’ uit dat hij maakte met zijn kwintet. Het thema daarop is reizen, dat goed aansluit bij Van den Bergs verhalende manier van muziek maken. Inspiratie deed hij op tijdens tournees naar onder andere Malta en India. Zijn bandleden zijn leeftijdsgenoten en afkomstig uit de Rotterdamse jazzscene.

Van den Berg is sterk beïnvloed door hedendaagse Europese jazz, maar zijn muziek bevat ook elementen uit bebop, swing en blues. Hij heeft een avontuurlijke hand van componeren. ‘Take a Shine’ is een gedurfde opener met gedragen koper en opvallende stemlijnen van pianist Friesacher. Ook op een aantal andere nummers hoor je zijn woordloze vocalen. Hoewel ze extra sfeer toevoegen, is het palet van dit kwintet al rijk genoeg en maken de stemlijnen de muziek bovendien een beetje zweverig. Op het theatrale ‘Oceanic’ hoor je een luid grommende trombone en een rauw duet tussen saxofoon en trombone.

De meeste nummers zijn echter ingetogen en hebben een licht melancholieke inslag. De bandleden delen een sierlijke, lyrische stijl. Hun inbreng is gelijkwaardig. Van den Berg speelt vaak gevoelvolle zachte lijnen en wisselt alt- en tenorsaxofoon af. De interactie met de Belgische trombonist Nathan Surquin is fraai. Friesacher laat prachtige verbindende partijen horen. De melodieuze baslijnen van Jiskoot en de verzorgde drumpartijen van Meijer vullen het geluid haast onmerkbaar aan. Ieder bandlid krijgt zijn momenten om te soleren, hoewel de solo’s niet altijd opmerkelijk zijn. De kracht van dit kwintet ligt in het samenspel.  

Een enkele keer wijkt Van den Berg af van zijn eigen idioom. ‘When Mist Creeps’ staat qua harmonie en ritmiek geheel in de beboptraditie. Ook ‘Thought Theater’ is een klassiek jazzstuk met improvisaties rond een thema. Het kwintet toont aan dit soort jazz eveneens goed te beheersen en Van den Berg demonstreert op deze nummers een veelzijdig blazer te zijn. De eigenheid zit echter in de verhalende, moderne stukken. Hoewel deze bij tijd en wijle wat vol klinken, zijn ze steeds mooi van sfeer en weten ze regelmatig te raken. ‘Wayfarer’ is een aansprekend debuut. 

De Verzameling

Zondagmiddag 27 november 15.00 uur

Kaarten zijn te bestellen via info@deverzameling.nl