Krachtige aanpak illegale handel in drugs

Krachtige aanpak illegale handel in drugs

28 april 2021 Uit Door Admin

Op 22 januari 2021 heeft de politie een inval gedaan in een woning aan De Leigraaf. Bij het doorzoeken van de woning trof de politie een grote hoeveelheid cocaïne aan. Daarom is vanmiddag dit drugspand in Westervoort gesloten. De gedwongen sluiting duurt zes weken.

Door persoonlijke omstandigheden van de betrokkene is er gekozen voor een maatwerkoplossing. In dit geval betekent dat o.a. een kortere sluiting van de woning dan het beleid voorschrijft. Na afloop van de sluiting gaat de huurder niet meer in deze woning wonen. De verhuurder heeft de huurovereenkomst opgezegd.

Burgemeester Arend van Hout: “Het produceren en verhandelen van drugs heeft alles met criminaliteit te maken. Met het geld dat hiermee wordt verdiend, probeert de onderwereld zich een plek te verwerven in de bovenwereld. Denk aan het kopen van vastgoed, een plek verwerven in de horeca, het sponsoren van sportclubs met illegaal verkregen vermogen. Het heeft ook alles met veiligheid te maken: een hennepplantage in een woonhuis, betekent voor omwonenden een brandgevaarlijke situatie. Daarnaast vormen dumpingen en lozingen van drugsafval een bedreiging voor onze natuur. Het kopen en gebruiken van pillen is dus niet onschuldig, in feite faciliteer je hiermee criminele organisaties.”

De Opiumwet geeft de burgemeester de bevoegdheid om bestuursrechtelijk op te treden door een drugspand te sluiten. Zo’n maatregel wordt genomen om de bekendheid van het pand als locatie waar drugs wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt teniet te doen, zodat klanten en dealers geen gebruik meer maken van dat pand voor de handel in drugs. Duidelijk moet worden dat het pand niet meer beschikbaar is voor drugshandel. We willen niet dat dit nog een keer voorkomt. Wie de overtreding in de woning heeft begaan – eigenaar, huurder, bewoners of een derde – is daarbij overigens niet van belang.

Veiligheid is niet alleen een taak van de gemeente geeft burgemeester Arend van Hout aan. Daarom roep ik inwoners ook op zelf aan de slag te gaan. Door elkaar aan te spreken op onwenselijke situaties, maar verdachte situaties ook te melden bij de politie (0900 88 44). Dit kan ook via Meld Misdaad Anoniem (0800 – 70 70). Samen kunnen we de gemeente veilig houden.