kick-off van de afvallessen op basisscholen gemeenten Duiven en Westervoort
14 september 2020Vandaag was de kick-off van de afvallessen op basisscholen gemeenten Duiven en Westervoort. In het Horsterpark hebben zich zo’n 50 leerlingen verzameld. Gezamenlijk is er een lint doorgeknipt om de afvalweken te openen. Alle leerlingen hebben daarna meegeholpen om afval op te ruimen.
Inhoud lessen
De afvallessen in de gemeenten Duiven en Westervoort worden georganiseerd door NME Liemers. Daarnaast zal GoClean met meerdere groepen in de gemeente Duiven schoonwandelingen verzorgen.
Het lesprogramma duurt 3 weken en bestaat uit de volgende onderdelen:
- Centrale opening op school
- groep 1-2 : Egeltje in het bos. Egbert de Egel (Eggy voor vrienden) woont in een heel mooi bos dat de kleuters voor hem hebben ingericht. Na zijn winterslaap blijkt het bos bezaaid met afval. Eggy eet ervan en krijgt buikpijn. Wat kunnen de kinderen doen om Eggy’s bos weer mooi schoon te krijgen? Samen ruimen ze alles op zodat Eggy niet opnieuw ziek wordt van het afval.
- groep 3-4: Leskist Papier. Papier is één van de afvalstromen die zich heel goed laat recyclen. Met behulp van deze leskist maken de kinderen van oude kranten zelf hun eigen gerecyclede papier. De kinderen kunnen hun eigengemaakte papier op allerlei manieren gebruiken en versieren.
- groep 5-6: Excursie 2Switch. Na een rondleiding excursie en allerlei interactieve leerlingen weten de leerlingen dat je oude spullen prima kunt pimpen tot een hippe nieuwe accessoire.
- groep 7-8: Escape room Plastic Soup: Aan de hand van een speelse opzet vol fysieke puzzels, een digitale game en andere uitdagingen volgen leerlingen de route van plastic zwerfafval vanaf het ontstaan tot aan de oceaan. Met de verschillende uitdagingen in de escaperoom krijgen deelnemers niet alleen inzicht in de zwerfafval-problematiek, maar ontmoeten ze ook helden die de strijd zijn aangegaan met het zwerfafval. De grote vraag aan de leerlingen is: ‘word jij ook een held in de strijd tegen de plasticsoep?’
De wethouders Gemma Tiedink, Ton Spaargaren en Hans Breunissen zijn blij dat deze lessen worden gegeven. Het is belangrijk dat kinderen leren over het belang van afval scheiden en de negatieve gevolgen van zwerfafval. Vroeg geleerd is oud gedaan! Door nu al het afval scheiden en de belangen daarvan bij kinderen onder de aandacht te brengen, helpt om over een aantal jaren de doelstelling: circulair worden als gemeente, te halen! Geen afval meer, dat is het doel.