Het water staat aan onze lippen, terras gaat dinsdag naar buiten

Het water staat aan onze lippen, terras gaat dinsdag naar buiten

25 februari 2021 Uit Door Admin

Zalencentrum Wieleman heeft er helemaal genoeg van en doet mee met de landelijke actie op dinsdag 2 maart 2021, genoeg = genoeg !

Een zéér grote groep ondernemers die aangesloten is bij de actiegroep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland roepen massaal hun collega’s op om de terrassen buiten te zetten op dinsdag 2 maart. Omdat iedereen het blijkbaar weet, maar niemand de stap durft te zetten komt deze groep van 65 afdelingen met deze ultieme noodactie. “Op dinsdag 2 maart gaan de terrassen naar buiten! Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land. Ook weten wij zeker: we kunnen veilig en verantwoord onze zaken openen en beginnen met het buiten zetten van de terrassen! Uiteraard wel op 1,5 meter.” aldus Johan de Vos, woordvoerder van de groep ondernemers.

De psychische grens is bereikt
Het kan zo echt niet langer. Samen met de reis-, evenementen-, en cultuurbranche betaalt de horeca de rekening voor deze crisis. En dat kan niet langer. Daar moet nú verandering in komen. De grens is bereikt. Niet alleen financieel maar ook psychisch. Door het gebrek aan perspectief, maar ook door de beelden van massa’s Nederlanders samen op het ijs en van overvolle parken het afgelopen weekend. De terrassen hadden vol kunnen zitten, maar de horeca mag geen mensen ontvangen. Dat maakt ondernemers geestelijk kapot.

Winkels open = Horeca open!
Dinsdag maakte Rutte bekend dat er een kleine versoepeling voor de winkels mogelijk is vanaf 3 maart. Zij mogen op afspraak klanten ontvangen. Dat is een eerste stap naar heropening. Door de terrassen op 2 maart buiten te zetten neemt ook de horeca een eerste stap naar heropening. De Vos: “Bij ons kwamen mensen al op afspraak, zijn er al looproutes en is er – net als bij de winkels en kappers – triage vooraf. Er is dus geen enkele gegronde reden dat de winkels wel weer ruimte krijgen en de horeca niet. Wat ons betreft geldt ‘’Winkels open = Horeca open’’ en hiermee nemen we zelf de eerste stap.”

Terrassen kunnen veilig open
Ook de burgemeesters hebben onlangs in het Veiligheidsberaad gepleit voor het openen van de terrassen. Dit om ervoor te kunnen zorgen dat de mensen beter en voornamelijk veiliger gespreid kunnen worden bij grote drukte. Door crowdmanagement en goede regulering fungeert de horeca als overloop in centra. Mensenmassa’s kunnen dan gereguleerd worden in plaats van dat er ongereguleerde drukte ontstaat, zoals afgelopen weekenden. Daarmee geven burgemeesters het signaal af dat zij horeca zien als onderdeel van de oplossing voor het probleem dat mensen elkaar zullen gaan opzoeken in de buitenlucht nu het weer beter wordt.

Steunpakketten nog niet toereikend
Ondanks de verruiming- en verlenging van de steunpakketten is voor een groot aantal ondernemers de compensatie nog steeds bij lange na niet toereikend. Zeker niet nadat de overheid vandaag bekend heeft gemaakt dat de toegezegde extra TVL pas over ongeveer zeven maanden wordt uitgekeerd! Maar ook straks niet, als we tegelijk met de winkels onze deuren weer kunnen openen. Vanwege de maatregelen die wij nemen voor onze gasten, zal het voor heel veel ondernemers onmogelijk zijn om op volledige capaciteit te draaien. Denk daarbij aan nachtclubs, gelegenheden met een gering vloeroppervlak en bijvoorbeeld de kleinere cafés. Zolang er nog enige vorm van beperkingen worden opgelegd, mag verlenging van de compensatie in het derde en vierde kwartaal niet uitblijven. Dat blijft absoluut noodzakelijk. “

Genoeg is nu écht genoeg!
We zijn inmiddels 9 maanden dicht geweest, sommigen van ons al een jaar! Dat houdt niemand vol. Dus laat ondernemers weer ondernemen. Des te sneller kunnen we van het overheidsinfuus af!” aldus De Vos. De oproep komt van dezelfde ondernemers die eerder aangaven op 17 januari 2021 hun deuren te openen. Zij besloten dit uiteindelijk niet te doen vanwege de “code zwart’’ die dreigde te ontstaan in de zorg. Maar zij geven nu aan dat het zo echt niet langer kan. Dat er nu iets moet gebeuren. We hopen dat zoveel mogelijk collega’s in Nederland zich aan sluiten bij deze actie.