Herdenking Oversteek IJssel “operatie Quick Anger”

Herdenking Oversteek IJssel “operatie Quick Anger”

13 april 2025 Uit Door Admin

Gisteren vond in Westervoort een indrukwekkende herdenkingsdag plaats ter nagedachtenis aan de historische IJsseloversteek van 12 april 1945. Precies 80 jaar geleden staken Britse en Canadese troepen vanuit Westervoort de rivier over in de succesvolle operatie “Quick Anger”, met als doel de bevrijding van Arnhem en het westen van Nederland. Deze dag werd omlijst met een tocht van historische legervoertuigen, een WO II-tentoonstelling en een plechtige ceremonie bij het IJsselmonument.

Verzamelen bij Huize Vredenburg
De herdenkingsdag begon bij Huize Vredenburg, waar al vroeg in de ochtend tientallen originele militaire voertuigen samenkwamen. Binnen in het pand werden bezoekers meegenomen in het verleden met vertoningen van de documentaire ‘De Vergeten Slag’ uit 2022, aangevuld met authentieke filmbeelden uit legerarchieven. De combinatie van beeld en geluid bracht de geschiedenis op indringende wijze tot leven.

Toertocht door de Liemers
Om 10:00 uur startte de toertocht met militaire voertuigen, waarmee het publiek de kans kreeg om deze rijdende monumenten in actie te zien. De stoet trok veel bekijks tijdens hun tocht door de Liemers, met als start- en eindpunt Huize Vredenburg. Na terugkomst omstreeks 12:00 uur konden bezoekers de voertuigen van dichtbij bewonderen. De chauffeurs, gekleed in historische uniformen, vertelden met passie over de voertuigen en hun rol in de oorlog.

Opening tentoonstelling WO II
Tegelijkertijd opende voorzitter Hans Hovens van de Historische Kring Westervoort een speciaal ingerichte tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog. In Huize Vredenburg konden bezoekers zich verdiepen in de geschiedenis aan de hand van infographics, foto’s, voorwerpen en persoonlijke verhalen. De expositie gaf een waardevolle inkijk in de lokale impact van de oorlog én de bevrijding.

Plechtige herdenking aan de IJssel
Om 13:30 vertrok de colonne richting het monument aan de IJsseldijk via de Klapstraat, Dorpstraat, Brouwerslaan en Veerdam. Rond 14:00 begon daar de officiële herdenkingsceremonie. De voorzitter van de HKW opende de bijeenkomst, waarna de burgemeester een toespraak hield over de moed en het offer van de geallieerden. Dorpsdichter Herman Delwig raakte aanwezigen met een speciaal geschreven gedicht, waarin hij verleden en heden poëtisch verbond.

Kransen werden gelegd door Luciën van Riswijk (burgemeester Zevenaar), Arend van Hout (burgemeester Westervoort), gevolgd door bloemen van genodigden en schoolkinderen van IKC de Brug. Tijdens de Act of Remembrance, de taptoe en de twee minuten stilte, heerste er diepe rust en ontroering. Het gezamenlijk zingen van volksliederen en het hijsen van de vlaggen markeerden de afsluiting van een plechtige en betekenisvolle middag.

Een dag om nooit te vergeten
De herdenking van de IJsseloversteek bracht niet alleen verleden tot leven, maar verbond ook generaties. Met een indrukwekkend programma waarin educatie, bezinning en eerbetoon samenkwamen, blijft de boodschap van vrijheid en herinnering voortleven.

Westervoortse brug verlicht
Als symbolisch eerbetoon werd de Westervoortse brug ter gelegenheid van deze herdenkingsdag feestelijk verlicht in de kleuren rood, wit en blauw.

Jan Smink en Frans Brink maakte op deze dag onderstaande foto’s

De vergeten slag