Jaarlijks blijft er op de oevers en in de uiterwaarden langs de Nederlandse rivieren veel zwerfafval achter. Dit zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu: flora en fauna hebben hieronder te lijden. In de gemeenten Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar zijn verschillende sportverenigingen, buurtverenigingen, zwerfafvalgroepen en wijkgroepen zaterdag aan de slag gegaan om de oevers van de IJssel en Rijn vrij te maken van zwerfafval. Rijnjutten is een samenwerking tussen Stichting GoClean de Liemers, Rijkswaterstaat, gemeenten en de provincie Gelderland.

Door duizenden vrijwilligers in heel Nederland is er, veelal aangespoeld en voor 80% plastic, afval langs de rivieren opgeruimd. Aangespoeld en achtergelaten afval van bedrijven en consumenten vervuilen de natuur en leveren gevaar op voor de runderen en paarden en al het andere wild in het gebied.

Zaterdag was er dus weer een Rijnjuttersactie. In groepjes van twee of drie mensen werden de kribben en strandjes schoongemaakt. Voor afvalzakken en knijpstokken werd gezorgd door GoClean de Liemers. Naast dat al het zwerfafval wordt opgeruimd, wordt er ook bijgehouden hoeveel en wat voor soort zwerfafval er gevonden is bij de Oever Clean up. Er waren vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven over de bedoeling van de Litterati-app en het fotograferen en registreren van het afval. Voor frisdrank en een versnapering werd ook gezorgd.

De vrijwilligers, bestaande uit dorpsbewoners en verschillende organisaties, liepen in groepen een tracé langs de uiterwaarden van de Nederrijn en de Ijssel. Vanaf Duiven tot aan Lathum werd er gezocht naar afval. Stukken plastic, verpakkingen, jerrycans, banden, stukken ijzer en een ruim scala aan gebroken glas werd er gevonden. Hoewel het behoorlijk waaide en ook regende waren de vrijwilligers niet te stoppen. Al met al een prachtig initiatief en een geweldige opkomst.

foto’s Arend van Hout en Danny Schubert

Door Admin