Geslaagde actieweek tegen ondermijning in het district Gelderland-Midden
20 oktober 2021Tijdens de week van de veiligheid zijn door de veiligheidspartners in Gelderland-Midden meerdere acties en integrale controles uitgevoerd om ondermijning te signaleren en aan te pakken. Bij het overgrote deel van de ondernemers bleken de zaken op orde te zijn. Tijdens de controles werden verschillende overtredingen geconstateerd en werd beter zicht verkregen op wat er in Gelderland-Midden speelt op het gebied van ondermijning.
Samenwerking Samen Weerbaar
Deze actieweek vond in samenwerking met Samen Weerbaar plaats. Om ondermijning tegen te gaan werken veiligheidspartners in Gelderland-Midden integraal samen in het programma Samen Weerbaar. De partners binnen deze samenwerking zijn de vijftien gemeenten in Gelderland-Midden, Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, Regionaal Informatie en Expertise Centrum en de Provincie Gelderland. De speerpunten van Samen Weerbaar zijn de aanpak van drugscriminaliteit, witwassen, zorgfraude en mensenhandel.
Tijdens de controles sloten ook partners aan zoals de omgevingsdiensten, brandweer, Douane, Liander en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Belang van integrale controles
Tijdens de actieweek ondermijning Gelderland-Midden (onderdeel van de week van de veiligheid van 11 oktober tot en met 18 oktober 2021) voerden veiligheidspartners meerdere integrale controles uit. Dat gebeurde op verschillende plekken, van bedrijventerreinen (in samenhang met het project Theseus (controleteam voor bedrijventerreinen) tot het buitengebied. Er is gecontroleerd op onder andere illegale/onvergunde prostitutie, drugscriminaliteit, alcoholverstrekking, brandveilig gebruik, illegale bewoning, fraude en witwassen.
Burgemeester Arend van Hout, voorzitter Samenwerking Samen Weerbaar:
“Een veilige gemeente met een goede uitstraling is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid én ondernemers en inwoners. Met deze integrale controles maken we dat nog eens duidelijk. Ondermijning mag niet lonen.”
Resultaten van de verschillende acties
De verschillende acties in Gelderland Midden hebben verschillende resultaten opgeleverd. Naast integrale controles is tijdens de week van de veiligheid ook ingezet op preventie en voorlichting rondom ondermijning.
- Bij meerdere integrale controles bij supermarkten zijn verschillende overtredingen geconstateerd. Dat ging onder andere om overtredingen van de Alcoholwet en Geneesmiddelenwet. Ook werden overtredingen op voedselhygiëne en brandveiligheid geconstateerd.
- Er is een veiligheidscontrole uitgevoerd in de prostitutiebranche. Doel van deze controle was om inzicht te krijgen of daadwerkelijk prostitutie op locatie wordt aangeboden en of daarbij sprake is van dwang. In een woning is geconstateerd dat er sprake is van prostitutie, maar dat daar geen vergunning voor is verleend.
- Bij verschillende integrale controles op bedrijventerreinen, horeca en buitengebied is waardevolle informatie opgehaald. Daarnaast zijn verschillende overtredingen geconstateerd.
- Er is voorlichting gegeven in verschillende wijken. Onder andere door in gesprek te gaan met inwoners en ze te wijzen op de risico’s van ondermijning (zoals drugscriminaliteit)
- Er is gesproken met verschillende ondernemers over de mogelijke gevaren van ondermijning. Denk daarbij aan het wijzen op het veilig verhuren van een pand.
- Er is bewustwording gecreëerd dat melden van verdachte situaties helpt door ondernemers en inwoners te wijzen op Meld Misdaad Anoniem.
Aanpak ondermijning
Criminelen uit de onderwereld maken steeds meer gebruik van diensten van de bovenwereld. Boven- en onderwereld raken zo met elkaar verweven. Door de vermenging van de onder- met de bovenwereld lijken criminelen soms onaantastbaar te zijn. Door deze ondermijning beïnvloeden criminelen onze samenleving. Om ondermijning aan te pakken werken de verschillende veiligheidspartners samen op de thema’s drugshandel, witwassen, mensenhandel en zorgfraude.
Door ondermijning samen aan te pakken door integrale controles uit te voeren, kunnen de gemeentes naast strafrechtelijk vervolgen, bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, waarschuwingen versturen, dwangsommen opleggen en panden sluiten. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger.
Inwoners en ondernemers kunnen helpen door alert te blijven en te melden. Verdachte situaties kunnen altijd gemeld worden via 0900 8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 (gratis).