Gemeenten vragen inwoners wat zij nodig hebben om tot minder (rest-)afval te komen

Gemeenten vragen inwoners wat zij nodig hebben om tot minder (rest-)afval te komen

29 augustus 2019 Uit Door Admin

Ruim 4.000 inwoners van de gemeente Westervoort én ruim 4.000 inwoners van de gemeente Duiven kunnen vanaf vandaag aangeven wat zij nodig hebben om te komen tot minder (rest-)afval. De resultaten van het online onderzoek en de reacties tijdens de meedenkavonden nemen de gemeenten mee in een nieuw plan over afval voor hun eigen gemeente.

Samen minder afval
De inwoners van de gemeenten Duiven en Westervoort zijn goed op weg met het scheiden van het huishoudelijk afval. Maar… Het kan en moet nog beter om de landelijke doelstelling te halen: terug naar 30 kg restafval per persoon per jaar in 2025.

Nu is dat nog 120 kg in de gemeente Duiven per persoon per jaar en 137 kilo per persoon per jaar in Westervoort. Om dit te bereiken, is medewerking van inwoners heel belangrijk.

Het doel van het onderzoek en de meedenkavond is om inzicht te krijgen in de vraag wat de gemeenten kunnen doen om deze landelijke doelstelling te behalen. En hoe zij het scheiden van afval (nog) eenvoudiger kunnen maken.

Ook willen de gemeenten ideeën ophalen voor een vermindering van de afvalstroom en dus minder verspilling van grondstoffen. Veel huishoudelijk afval, zoals Groente, fruit- en tuinafval, is tenslotte grondstof voor nieuwe producten.

Deze input gebruiken de gemeenten om uiteindelijk te komen tot een nieuw plan over afval voor hun eigen gemeente. Een tussenstap in dat proces is dat de gemeenten elk verschillende  scenario’s maken. In zo’n scenario zijn dan keuzes uitgewerkt om uiteindelijk te komen tot minder afval.

Meedoen met het onderzoek
Inwoners die de brief ontvangen, beschikken over een unieke inlogcode. Daarmee krijgen ze toegang tot de online vragenlijst. Invullen kan tot en met 11 september 2019. Inwoners die geen brief hebben ontvangen, maar wel graag willen meewerken aan het onderzoek, kunnen een inlogcode opvragen. Inwoners van de gemeente Duiven sturen hiervoor een WhatsApp bericht naar 06 – 11 08 17 96. Inwoners van Westervoort kunnen dat opvragen door een WhatsApp bericht te sturen naar 06 – 31 96 14 83. Mailen naar klantcontact@1stroom.nl kan ook.

Meedenkavonden
Naast het onderzoek gaan de gemeenten ook graag in gesprek met inwoners. Beide gemeenten organiseren tijdens de dialoogweken een bijeenkomst om met inwoners dieper in te gaan op de vraag ‘hoe zorgen we voor minder (rest-)afval’.

Inwoners van de gemeente Duiven zijn welkom op dinsdag 1 oktober 2019 van 19.30-21.30 uur in het schuttersgebouw Willem Tell (Loostraat 38 in Loo). In Westervoort  is er op woensdag 9 oktober aanstaande van 19.00-21.00 uur een bijeenkomst voor alle inwoners, in het oude pand van Willemsen Mode (Dorpsplein 25 Westervoort).