Gemeenten Duiven en Westervoort maken dieren Burgers’ Zoo blij met wilgentakken

Gemeenten Duiven en Westervoort maken dieren Burgers’ Zoo blij met wilgentakken

16 mei 2023 Uit Door Admin

Elk jaar worden in Duiven en Westervoort circa 700 stuks knotwilgen gesnoeid. Onder andere Knotploeg Duiven zet zich in om de knotwilgen te onderhouden. Normaalgesproken werden de gesnoeide takken afgevoerd naar de afvalverwerker of versnipperd.

Met het oog op duurzaamheid zijn de gemeenten blij dat het snoeiafval nu een betere bestemming heeft gevonden. De takken worden gedoneerd aan Koninklijke Burgers’ Zoo, waardoor dit voormalige afval nu dienst doet als voedsel. Naast het onderhoud in het park, is de plantendienst van Burgers’ Zoo de laatste 2 jaar steeds drukker met het aanbieden van vers groen aan de dieren in het park. Dit is een belangrijke verrijking voor de dieren. Driemaal per week ontvangen de dieren onder andere wilgentakken.

Jeroen Kuiper, Hoofd Plantenverzorger Burgers’ Zoo: ‘We gebruiken de wilgen voor de giraffen, mensapen, boomstekelvarkens, capybara, Aziatische runderen, herten, wallaby’s, zeekoeien en olifanten. Echt heel veel verschillende dieren zijn er blij mee. We sorteren het dan ook per dier, ze hebben allen verschillende eisen. Giraffen hebben bijvoorbeeld voorkeur voor lange takken om rechtop te zetten in de stal. Olifanten en mensapen geven de voorkeur aan dunnere takken. Op het rimbaveld waar de Aziatische runderen en herten leven, gebruiken we dikkere stammen. De dieren zijn er blij mee.’

Afgelopen week zijn de eerste ladingen wilgentakken getransporteerd naar Burgers’ Zoo. Ook is afgesproken dat dit najaar, wanneer de wilgen weer gesnoeid worden, de takken ook weer naar de dieren zullen gaan. Een mooie samenwerking tussen beide gemeenten, Knotploeg Duiven en Burgers’ Zoo.