We schrijven 1976. Ik kreeg als Ernumse jongen verkering met een meisje uit Westervoort. Dat gebeurde toen vaker, want de halve bevolking van Havo-Mavo Presikhaaf kwam uit Westervoort. Er ontstonden dus veel ‘gemengde’ stelletjes. 

De vragen die toen door de familie in Westervoort werden gesteld, waren ongeveer in volgorde: Is hij katholiek? Wat doet zijn vader? En later hoorde ik dat oma had gezegd: ‘As-ie maar niet uit Duuven kump!.’ Alle andere gebreken zouden blijkbaar vergeven konden worden, maar dat niet. 

Zelf heb ik die weerstand van de inwoners van Duiven en Westervoort tegenover elkaar nooit begrepen. Door de jaren heen veranderde dat voor de nieuwe generaties natuurlijk wel. Jonge mensen die uitvlogen konden in Duiven een leuke woning vinden en vertrokken dan ook onbezwaard richting ‘vijandelijk’ gebied. En door de groeikernfunctie van beide dorpen, stroomden er bewoners vanuit het hele land binnen. 

Nu ligt voor de zoveelste keer de vraag op tafel of Westervoort een zelfstandige gemeente kan blijven of dat er samengevoegd moet worden. en als dat laatste aan de orde is, met wie dan? 

Volgens mij spelen de oude sentimenten tussen Westervoorters en Duivenaars (Duivenaren?) niet echt meer, maar als ik het mis heb, lees ik het graag. 

We kijken nu naar praktische zaken. Welke samenvoeging is het duurst? Bij welke samenvoeging heb je als inwoner nog invloed op het beleid? Is een gemeente samen met Arnhem te groot? Is Zevenaar bij samenvoeging te ver weg? Hoe ver moet je dan als je naar het gemeentehuis wil in dat geval? (Hoe vaak kom je nog op het gemeentehuis in dit digitale tijdperk?)

Ik weet in ieder geval wel dat hoe het ook gaat heten, mijn huis in mijn straat blijft staan. Mijn uitzicht blijft hetzelfde, mijn buren zijn nog steeds de aardige mensen als altijd. En als het Duivenvoort gaat heten, nou ja, dat zal ook wel wennen. En als geboren Arnhemmer zou ik maar zo weer in mijn oude gemeente kunnen wonen, zonder er iets voor te doen. 

En ach, als het me te groot wordt, ga ik proberen een huis in Rozendaal te krijgen. Want ook al wonen daar nog maar 500 mensen, dat blijft een zelfstandige gemeente. Dan moet ik natuurlijk wel de Staatsloterij winnen. Ik heb net het lotnummer voor de trekking van 10 februari binnen. Je kunt altijd blijven hopen!

Hans Jansen

Door Admin