Gemeente Westervoort is op zoek naar oorlogsverhalen

Gemeente Westervoort is op zoek naar oorlogsverhalen

17 maart 2015 Uit Door Admin

ScreenShot727Westervoort – Het jaar 2015 is een bijzonder jaar. Op 10 mei is het 75 jaar geleden dat Nederland betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog.

Op 5 mei is het 70 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en een einde aan de bezetting kwam. Het is belangrijk om te blijven herdenken en stil te staan bij de betekenis van vrijheid.

Daarom stelt de gemeente Westervoort dit jaar een speciaal programma samen, met verschillende educatieve en feestelijke activiteiten (in de periode 12 april – 10 mei). In de aanloop naar deze herdenkings- bevrijdingsactiviteiten doet de gemeente een oproep:
wilt u uw persoonlijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met de gemeente delen ?

Hoe heeft u de oorlogsjaren ervaren? Hoe was het leven in Westervoort in de periode 1940-1945 en de bezetting in het bijzonder? Wat betekende de evacuatie voor onze inwoners? Hoe vond men het huis terug bij terugkomst? Hoe beschrijft u dat moment toen Nederland/Westervoort werd bevrijd? En welke dingen waren definitief veranderd, ook toen de oorlog eenmaal voorbij was?

Waarom vraagt de gemeente dit aan u? Deze bijzondere verhalen wil de gemeente levend houden. Zeker als dit vastgelegd wordt, bewaren we dit stukje geschiedenis, ook voor de jonge inwoners van Westervoort.

Er wordt nog gezocht naar een mooie manier om dat te doen en gedacht wordt er aan speciale artikelen op de gemeentepagina of de uitgave van een boekje met alle verhalen.

U kunt een mail sturen naar gemeente@westervoort.nl of een brief sturen naar Postbus 40, 6930 AA Westervoort. Ook kunt u een afspraak maken om uw verhaal persoonlijk te vertellen (locatie gemeentehuis). Bel voor het maken van een afspraak: (026) 317 99 11.
Half april worden alle aangeleverde verhalen bundelen.

Heeft u geen persoonlijk verhaal, maar kent u iemand in uw omgeving die de oorlog heeft meegemaakt en hierover kan en wil praten? Dan kunt u hem of haar misschien helpen om dit verhaal vast te leggen en bij de gemeente aan te leveren.