Feestelijke opening plantsoenen op de Santacker

Feestelijke opening plantsoenen op de Santacker

9 september 2020 Uit Door Admin

Op woensdagmiddag 9 september 2020 was de uitgestelde opening van de vernieuwde plantsoenen op de Santacker in Westervoort. Dit uiteindresultaat is ontstaan door een burgerinitiatief om de drie plantsoenen om te vormen tot drie veldjes met nieuwe functies.

Er is nu een aparte hondenspeelweide aangelegd, een parkje met bloembakken en een speeltuin. De initiatiefnemers gaan de veldjes beheren en worden eigenaar van de bloembakken in het parktuintje.

Er is door de gemeente en de initiatiefneemsters een groenadoptie-overeenkomst ondertekend. De bloembakken zijn door opgevuld door Hydrangea Hoveniers die de planten gesponsord heeft en ook medewerkers van Sight landscaping hebben een steentje bijgedragen aan dit initiatief.

Het was een gezellige middag voor de aanwezigen, zeker voor de kinderen, want die mochten een vogelhuisje maken en er hun persoonlijke tintje aan geven. Ze konden lekker spelen in de nieuwe speeltuin en kregen allemaal een cadeautje, ook mochten ze nog even in de politieauto zitten.

Burgerinitiatief: een goed idee, kom ermee!
Een burgerinitiatief van omwonenden was de aanleiding voor deze veranderingen. Zij wilden de veldjes bij Santacker graag vernieuwen om het zo weer een aantrekkelijke plek te maken voor iedereen in de buurt. Vooral ook een plaats waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. De drie grasveldjes zijn nu ingericht als een speeltuin, een parkje met bloembakken en een hondenveldje.

Het eerste voorstel werd niet door alle buurtgenoten positief ontvangen. In goed overleg is er gezamenlijk naar een nieuw ontwerp gekeken. Daarop kwamen veel positieve reacties uit de buurt. En met genoeg draagvlak in de buurt is er in het najaar van 2019 een start gemaakt met de renovatie. In maart 2020 waren de werkzaamheden klaar. Helaas kon de opening toen door het coronavirus niet doorgaan. 

Wethouder Hans Breunissen was aanwezig om de parkjes officieel te openen “Dit mooie eindresultaat is het waard om nu alsnog bij stil te staan. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat een burgerinitiatief indienen dit kan opleveren. Een fijne en diverse plek, met veel groen. De prachtige speeltuin zorgt ervoor dat de kinderen uit de buurt hier lekker kunnen spelen en ouders elkaar kunnen ontmoeten. De vernieuwing van de speeltuin was al meegenomen in het Speelplan. De komende vijftien jaar gaat de gemeente speellocaties namelijk herzien en/of herinrichten. Daarmee investeren we niet alleen in jeugd en gezondheid, ook in het mooier maken van Westervoort. En dit resultaat is een prachtig voorbeeld daarvan!”

Heb je zelf ook ideeën voor je wijk, neem dan contact op met de gemeente en kijk wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.