Feestelijke opening groene speeltuin bij Montessori Kindcentrum
1 april 2023Wat is er nou fijner dan lekker met je laarzen door het water te stampen, het zand tussen je vingers te voelen doorglijden en lekker met je handen in de blubber te wroeten, te klimmen en klauteren, balanceren, kletsen op een bankje met je BFF’s? Dat kunnen de kinderen nu allemaal bij het Montessori Kindcentrum, op hun nieuwe groene plein!
Vrijdagmiddag was er een feestelijke opening van het groene plein bij de school op de Paepestraat in Westervoort. Het plein was helemaal versierd, er stond een kraam van de NME (centrum voor Natuur- en Milieu Educatie). Vaders en moeders, opa’s en oma’s waren ook aanwezig en er was voor iedereen eten en drinken.
Het groene plein is een hele leuke speelplek voor de kinderen geworden. Ze kunnen nu lekker buitenspelen, lekker ravotten, klimmen en klauteren en spelen met zand en water en genieten van de natuur. Er staat een klimboom, een klauterwand en een moestuin waar ze leren om de tuin te onderhouden en fruit en groente planten.
De kinderen hebben samen met de NME en de tuinarchitect Christiane Orth meegedacht over het ontwerp van het plein en het team en ook ouders van de werkgroep plein hebben op allerlei manieren geholpen om dit plein te realiseren. Zo hebben ze hun uiterste best gedaan om subsidies binnen te slepen via Jantje Beton, bedrijven uit de omgeving te benaderen(Putman leverde een container, de 2-switch leverde kopjes/schoteltjes e.d. voor de mozaïekstukjes). De kinderen hielpen ook mee om geld bij elkaar te harken voor het project, zo deden ze klusjes voor hun opa’s en oma’s, een rommelmarkt en met een sponsorloop.
Hoveniersbedrijf Geerdink was de uitvoerende partij en zal 2x per jaar het plein onderhouden en controle van de houten klimtoestellen doet. Maar ook wordt er een onderhoudsgroep opgericht die dan 1x per maand het kleine onderhoud doen.
Luisterbankje
Het MKC weet dat kinderen zich niet altijd gehoord voelen tijdens het buitenspelen. Er zijn altijd 3 pleinwachten buiten, maar die zien niet alles en kunnen niet alle kinderen tegelijk helpen. Daar hebben ze iets voor bedacht: Een luisterbankje. Als kinderen het gevoel hebben dat de juf of meester niet goed naar hun geluisterd heeft, of als ze iets wat op het plein gebeurde nog niet kunnen of willen vertellen, dan kunnen de kinderen op het luisterbankje gaan zitten en weten de leerkrachten dat ze iets te vertellen hebben. Iemand van de pleinwachten ziet dan dat het kind wil praten en zoekt dan een momentje om naar hem of haar te luisteren. Het bankje is overigens helemaal gemaakt van gerecycled plastic, dat door de kinderen zelf verzameld is.
Nieuw speelmateriaal
De directrice, Tjitske Geluk, sloot de speech af met de mededeling dat bij het nieuwe speelplein natuurlijk ook nieuw speelmateriaal hoorde, hierop onthulde ze, samen met een leerling een berg met nieuwe spullen die gebruikt kunnen worden op het groene plein.