Exotische Tijgermug in Westervoort aangetroffen.

Exotische Tijgermug in Westervoort aangetroffen.

28 augustus 2018 Uit Door Admin

Westervoort – Een bewoner aan het ’t Biezenweitje in Westervoort heeft de vondst van een exotische mug gemeld bij de NVWA. De NVWA heeft op 28 augustus 2018 in het laboratorium vastgesteld dat het inderdaad om een Aziatische tijgermug gaat.

De NVWA wil nu – voordat ze eventueel gaat bestrijden – eerst weten of er meer tijgermuggen in die buurt zijn. Daarom zoekt de NVWA deze week in de direkte omgeving van de vindplaats naar larven (in objecten waarin regenwater blijft staan) en zal de NVWA ook lokvallen in de woonwijk plaatsen om te kijken of er mogelijk meer tijgermuggen zijn. 
De NVWA gaat tuinen of bedrijfsterreinen inspecteren en eventuele broedplaatsen bemonsteren.

Geen direct gezondheidsrisico
De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen ziekten verspreiden, is te verwaarlozen. Het gaat hierbij om ziekten zoals dengue (knokkelkoorts), chikungunya en zikakoorts. Alleen muggen die besmet zijn met ziekteverwekkers, door eerst een zieke persoon te steken, kunnen ziekten aan andere mensen overbrengen. Omdat deze ziekten volgens het RIVM in Nederland vrijwel niet voorkomen bij mensen, is de kans op verspreiding van deze tropische ziekten heel klein. Om deze kans helemaal uit te sluiten, willen we vestiging van deze mug in Nederland voorkomen. De beten van de Aziatische tijgermug, die voornamelijk overdag steekt, kunnen bovendien hinderlijk zijn.

Meer informatie
Meer informatie kunt u lezen op https://www.nvwa.nl/…/muggen-knutten-e…/aziatische-tijgermug.

Antwoorden op vragen over humane risico’s is te vinden op https://www.rivm.nl/…/Veelgestelde_vragen_over_de_Aziatisch…

Bij vragen kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA via de website of via het telefoonnummer 0900-0388.