Even wachten…. nog even wachten….

Even wachten…. nog even wachten….

17 september 2022 Uit Door Admin

De nieuwe Oude Zevenaarseweg blijft me bezighouden en verbazen. Naast de rijweg ligt een fietspad (over deze benaming straks meer) dat ogenschijnlijk breder is dan de rijweg zelf. Op twee plekken wordt de berm tussen de rijweg en dat fietspad onderbroken door een uitgang met haaientanden. Zelf was ik me daar niet echt van bewust, tot mijn kameraad vroeg waar die uitgangen voor nodig waren. Ik had geen idee, maar mijn eega, die er dagelijks twee keer rijdt op haar e-bike, wel.

Die zijn er voor bromfietsers/scooters, in ieder geval voor rijwielen met hulpmotor met een geel kentekenplaatje. Huh? Jazeker! De mooie rode strook begint bij de rotonde als rijwielpad (nu worden de termen belangrijk) maar wordt op een gegeven moment een fietspad. Nu ik het weet, zie ik op dat punt ook inderdaad een bord waarop slechts een fiets staat afgebeeld. Dus de bromfietsers, om maar even een verzamelnaam te gebruiken, moeten er daar af. Op het veilige rijwielpad, nee een rijwielweg, wat zeg ik, een rijwielstrada, is er blijkbaar geen plek meer voor ze. Dus moeten ze met een haakse bocht naar rechts of een iets wijdere bocht naar links vanaf stilstand bijna de smalle rijweg op. Daar zal over nagedacht zijn. Een BBQ-beslissing placht ik dat soort dingen te noemen. De wegenverkeersdeskundigen hebben op vrijdagmiddag een BBQ, eentje eet een te rauw stukje kip, zit de rest van dag op de pot.. en ja, dan ga je maar eens wat bedenken.

Bedenkelijker is dat diegene dan niet op het idee is gekomen om op de rijweg het toch al jaren lang bekende bordje ‘Vanaf hier bromfietsers op de rijweg’ te laten plaatsen. Ik had geen idee want ik had er ook nog nooit een gezien. Tot dinsdag! Maar dat was dan ook wel meteen raak.

Ik reed op de Johan de Wittlaan richting de rotonde en parallel naast me op het rijwielpad bij tankstation Haan reed een pizzakoerier met me op. Die schoot via de rotonde maar meteen de rijweg op. Het is een 60-kilometerweg en hij bleef me met die snelheid ook nog voor.

Een paar honderd meter verder stond de bus bij de bushalte (die stoppen nu op de rijweg, een andere BBQ waarchijnlijk). De koerier hield niet in, maar stuurde gewoon naar links om de bus in te halen. Tot hij ineens vanuit de andere kant een auto zag komen die ook al ter hoogte van de bus was.  Met een zwiep stuurde hij naar rechts en al slingerend kwam hij nog op tijd voor de bus tot stilstand. Nog net voorkomend dat hij uit eigen ervaring mocht vaststellen dat de bodem waarop hij anders neer zou klappen, net als de bodem van zijn pizza hopelijk, niet van karton was.

Natuurlijk reed hij roekeloos, maar aan de andere kant lijkt het mij onzinnig om ze alleen al aan de mogelijkheden van dit gevaar bloot te stellen. Op het rijwielpad, nee sorry het fietspad, was ruimte genoeg…Voor een hele horde pizzakoeriers.

De moraal van dit verhaal? Ga niet naar een BBQ als je over belangrijke dingen moet beslissen en kies voor een pizza, maar in sommige gevallen is het dan wel: Even wachten…. nog even wachten……..

Fijn weekend.
Hans Janssen,