Van de week, vraag niet in welke context, kwam dit oude kinderliedje weer eens onder mijn aandacht. 

Elsje fiederelsje, zet je klompjes bij ‘t vuur
Moeder bakt pannekoeken, maar het meel is zo duur
Tingelingelinge pannekoek, stroop en rozijnen
Tingelingelinge pannekoek, kom op bezoek

Ineens viel me op dat het weer helemaal actueel is. Hoewel er feitelijk geen touw aan vast te knopen is. Ik vermoed dat de de tekstschrijver onder de invloed is geweest van geestverruimende middelen,vermoedelijk paddo’s. Ik zie dan ook de onderlinge samenhang tussen het bij het vuur zetten van de klompjes en het bakken van de pannenkoeken niet, maar vooruit.

Maar actueel dus. Moeder bakt pannenkoeken (nu met tussen-n) maar het meel is zo duur. Vanmorgen hoorde ik op de radio dat het meel inderdaad duur gaat worden, omdat een vreemde Rus ervoor gezorgd heeft dat de graanschuur van Europa geen graan meer kan zaaien, oogsten, laat staan leveren. Maar deze moeder liep alleen nog maar tegen de hoge prijs van het meel aan. Nu blijkt de zonnebloemolie ook veel duurder te worden. Dus waarin je pannenkoeken bakt wordt ook al duur, of schaars. De friet-branche kondigt al een verhoging van de prijs van friet en snacks aan van 50 eurocent, hoewel de werkelijke stijging van de kosten slechts 5 eurocent zou zijn, zelfs als de prijs van de zonnebloemolie zou verdubbelen. De Jumbo en de Plus hebben de zonnebloemolie al op rantsoen gezet. Met als gevolg dat ze bij de AH in de rij stonden voor het schap. Willem Engel zal wel vanuit zijn cel beginnen te klepperen over een complot, net zoals de Sahara-stof een complot zou zijn van de autowasstraatindustrie (dit is niet bedacht door Engel, maar wat zou hij het graag hebben willen bedenken). 

Gelukkig biedt het liedje ook hoop. Tingelingelingelinge kun je niet negatief uitleggen. (Moet ineens denken aan de Italiaanse ijsco-man die altijd door de wijk reed, maar die ik nooit meer zie.) Stroop en rozijnen zijn er gelukkig ook nog. En bezoek is ook weer welkom. We mogen weer bijna alles. Dus ook onbeperkt bezoek ontvangen. Ironisch is het wel dat nu wij weer met zijn allen vrijuit mogen bewegen, Willem Engel dat nu juist niet meer mag. Misschien bestaat er toch nog een soort van gerechtigheid. 

Nog even over die tekstschrijver…. Ze waren nog wel gekker, hoor. Wat dacht je van:

Ozewiezewoze wiezewalla kristalla

kristoze wiezewoze wiezewieswieswieswies

Paddo’s, absoluut paddo’s. 

Hans Janssen

Door Admin