Elke week vertoon ik grensoverschijdend gedrag. Deze week even niet…

De talkshows, nieuwsuitzendingen en kranten staan er vol van. Grensoverschrijdend gedrag. Schrijnend, hemeltergend en vooral tenenkrommend als je steeds weer een dinosaurus uit de mediawereld het allemaal ‘wel ziet begrijpen, maar er zit ook een andere kant aan, toch?’ Deze dinosaurus stopt er aan het eind van het jaar mee. Niet voor zijn tijd, denk ik.

Maar nu alles zo duidelijk naar voren springt, wordt het tijd dat ik zelf ook een bekentenis moet doen. Ja, ook ik vertoon vrijwel wekelijks grensoverschrijdend gedrag. En daar maakt zich niemand druk om. Sterker nog, het wordt aangemoedigd. Waarom? Omdat het tot voordeel strekt. Bijna elke dinsdag, of soms op woensdag als het zo uitkomt, stap ik in mijn auto en ga de grens over. Bij Elten. Dankzij Schengen kun je het nauwelijks een grens noemen, maar het is er toch echt eentje. Hierdoor draag ik bij aan een beetje meer uitstoot, knaag aan de concurrentiepositie van neringdoenden in de grensstreek, maar hou gewoon geld over. En zodra het over geld gaat, zijn we altijd bereid om wat principes aan de kant te zetten.

Deze week kon het echter niet. Maandag ben ik geopereerd aan een liesbreuk, dus autorijden zat en zit er niet in. Ook niet om wat geld over te houden. Misschien volgende week weer, maar dat moeten we nog maar zien.

Ik weet niet of de wereld er meteen beter van wordt als ik mijn gedrag eens niet kan vertonen. Misschien een tip aan andere grensoverschrijders: Laat je eens opereren. Wellicht verandert er dan wat. Het maakt niet uit waar je je aan laat helpen hoor, maar ik kan in sommige gevallen wel wat suggesties doen. Maar u bent vast wel slim genoeg om aan te voelen waar ik heen wil.

Fijn weekend!   
Hans Janssen,