Eis van vier jaar cel en TBS voor mishandeling hulpverleenster

Eis van vier jaar cel en TBS voor mishandeling hulpverleenster

23 februari 2016 Uit Door Admin

Westervoort – Een 33-jarige man uit Westervoort die op 10 juni 2015 een hulpverleenster meerdere malen met een honkbalknuppel zou hebben geslagen, moet hiervoor een gevangenisstraf van vier jaar en TBS met dwangverpleging opgelegd krijgen. Dit eiste de officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Arnhem.

De politie kreeg op 10 juni 2015 ’s morgens een melding dat een gewonde vrouw op een balkon van een flatgebouw aan de Brullenweide in Westervoort om hulp stond te roepen. In een flatwoning, waar omwonenden even tevoren geschreeuw hadden gehoord, trof de politie de 33-jarige man aan. Hij had meerdere snijwonden en bij hem lagen een stanleymes en een honkbalknuppel.

Het slachtoffer bleek een maatschappelijk werkster te zijn, die op de bewuste ochtend een afspraak had met de man. Vrijwel meteen na het betreden van de woning kreeg de vrouw een harde klap op haar hoofd. De vrouw probeerde te vluchten, maar de voordeur bleek op slot te zitten. Het slachtoffer werd diverse keren met een honkbalknuppel geslagen. De man riep daarbij dat hij zelf dood wilde. Hij stopte met slaan nadat de vrouw had aangegeven dat ze drie kinderen had en niet dood wilde. De vrouw kon uiteindelijk naar het balkon vluchten. Zij klom over de balkonafscheiding naar de naastgelegen flatwoningen en riep daar om hulp.

Volgens de officier van justitie staat buiten kijf dat het toegepaste geweld tot de dood had kunnen leiden. Vervolgens moet het OM beoordelen of hier sprake is van een poging moord of een poging doodslag. De officier betoogde dat de man een vooropgezet plan had en zich dus schuldig heeft gemaakt aan poging moord.

De verdachte heeft verklaard op 10 juni ook zelf dood te willen gaan. Hij zorgde ervoor dat hij alleen met het slachtoffer zou zijn. De collega van het latere slachtoffer, die ook bij de afspraak aanwezig zou zijn, werd door de man afgebeld. Ook zijn er volgens de officier tussen de slagen door momenten geweest waarop de man zich had kunnen bezinnen.

De officier van justitie benadrukte de enorme doodsangst die het slachtoffer heeft moeten doorstaan. Nog dagelijks ervaart de vrouw lichamelijke en psychische klachten als gevolg van de aanval. Maar ook op het gezin, de medewerkers van de hulpverleningsinstanties en het dorp Westervoort is de impact groot.

Gezien de ernst van het feit, de gevolgen voor het slachtoffer en de geschokte rechtsorde zou een lange gevangenisstraf zou op zijn plaats zijn. Maar omdat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is, eist het OM een gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van voorarrest. Daarnaast zou de man TBS met dwangverpleging opgelegd moeten krijgen.

De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem, doet op 8 maart uitspraak.