Ecologische maaibeheer op de bult

Op de bult van Putman in Westervoort, is het gras weer gemaaid op een ecologische manier “Sinusbeheer” heet dat. Dit is een ecologische maaimethode waarbij er meanderend wordt gemaaid zodat een deel van het gras blijft staan. Doordat op deze manier in wisselende patronen te maaien, ontstaat er een maximum aan variatie.

Door graslanden op een slingerende manier te maaien in verschillende fasen, kan een gebied met veel variatie worden gecreëerd. Deze aanpak wordt vaak gebruikt in natuurbeheer om de biodiversiteit te bevorderen. Door het grasland in secties te maaien op verschillende momenten en in verschillende patronen, ontstaan er verschillende hoogtes, dichtheden en soorten vegetatie.

Dit gevarieerde landschap biedt een breed scala aan habitats en voedselbronnen voor verschillende dieren, waaronder vlinders, bijen, vogels, zoogdieren en amfibieën. Het maakt het mogelijk dat er altijd iets te vinden is, ongeacht het seizoen. Bijvoorbeeld, bloeiende planten trekken vlinders en bijen aan, terwijl gras en zaden voedsel bieden voor vogels en zoogdieren. Amfibieën kunnen profiteren van de aanwezigheid van vochtige delen in het grasland.

Ecologisch maaibeheer zorgt voor variatie in het grasland en voor iedereen een interessant en aantrekkelijk landschap, zowel voor dieren als voor mensen.

Beelden: Wilfred de Reus