Dringend advies “mondkapjes in openbare ruimte” voor heel Nederland

Dringend advies “mondkapjes in openbare ruimte” voor heel Nederland

30 september 2020 Uit Door Admin

Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer had om een landelijke richtlijn gevraagd. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken.

De premier omarmt het plan van een meerderheid in de Tweede Kamer voor een landelijke richtlijn voor het dragen van niet-medische mondmaskers, voor drukke, openbare binnenruimtes, zoals winkels, parkeergarages, musea, vliegvelden, restaurants. Of, zoals Rutte zegt, ’overal waar je de hemel niet ziet’. Het advies – geen verplichting, wat Rutte betreft geldt ook voor zogeheten contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten, zowel voor klanten als uitvoerders. Dit advies gaat per direct in, zei Rutte. De details van de maatregel worden vrijdag duidelijk gemaakt. Volgens Rutte zijn er nog wel wat vragen te beantwoorden.

“We maken er een dringend advies van, en we kijken hoe het gaat”, zei de premier. Het is dus geen plicht, maar dat zou het nog kunnen worden, bijvoorbeeld als die wordt opgenomen in de coronawet waar op dit moment aan gewerkt wordt. Het advies – geen verplichting, wat Rutte betreft – geldt ook voor zogeheten contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten, zowel voor klanten als uitvoerders. De premier wil niet zo ver gaan om mondmaskers in te voeren voor leerlingen op middelbare scholen.

Nu geldt het dringende advies voor een mondkapje alleen in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De Tweede Kamer vindt dat onduidelijk. Daarom wordt het nu een landelijke richtlijn, geldig voor alle publieke gelegenheden waar het houden van voldoende afstand niet mogelijk is.

Mondkapje geen alternatief voor afstand houden
Op vragen van de VVD zei de premier dat het dragen van een mondkapje in winkels en andere openbare gebouwen een nieuwe basisregel is, naast het handen wassen, hoesten in je elleboog en 1,5 meter afstand houden. “Het mondkapje komt niet in de plaats van het afstand houden. Dat is absoluut niet de bedoeling.”

bron: NOS
Afbeelding van Omni Matryx via Pixabay


-------------------------------------------------------
Door de coronacrisis heeft Westervoortplaza het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij krijgen geen subsidie en wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van adverteerders. Maar bedrijven hebben het ook moeilijk en dus niet veel financiële ruimte om te adverteren. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons! Via onderstaande button kan een donatie gedaan worden, het bedrag is zelf aan te passen. Bij voorbaat dank!!!